Rozendaal verzoekt autoriteiten container zo vroeg mogelijk vrij te laten komen

Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) zit momenteel in een precaire situatie. Op het ogenblik is tot en met de eerste shift van vandaag materiaal beschikbaar voor de dienstverlening. Er is wel een boot aangekomen met een container materiaal, maar de container kan pas donderdag worden vrijgegeven. Het moment dat NNC stopt met haar dienstverlening zullen bijkans 240 patiënten eronder lijden.
De voorzitter van de Patiëntenraad van het NNC, Ruben Rozendaal, verzoekt de autoriteiten de container zo vroeg als mogelijk vrij te laten komen, zodat in de loop van de dag er zich geen stagnaties voordoen in de dienstverlening van NNC. De mogelijkheid om patiënten naar andere dialysecentra over te hevelen, is ook bekeken. NNC is het grootste nierdialysecentrum in Suriname. De andere centra zijn kleiner in omvang en capaciteit en zij hebben hun eigen patiënten. Overplaatsen van NNC-patiënten naar andere centra gaat dus heel moeilijk. “Hoeveel ga je verplaatsen als je zou kunnen verplaatsen? Het centrum hier moet niet dicht komen te staan. Dat is het belangrijkste”, stelt Rozendaal.
Zelfs als deze financiële middelen wel loskomen, zal de situatie in ieder geval voor een korte termijn onopgelost blijven. De overige nierdialysecentra zijn bijkans door hun eigen voorraden heen. Materiaal voor hun eigen cliënten is er wel, maar niet om te ‘lenen’ aan het NNC, dat al zeker een half jaar met behulp van andere dialysecentra haar tekorten opvangt. Landelijk zíjn er nog geen 700 patiënten. Daarnaast is het NNC het enige centrum met personeel dat voldoende gekwalificeerd is in geval van calamiteiten. De Patiëntenraad-voorzitter maakt zich grote zorgen. Op een vermoeide toon voegt Rozendaal eraan toe dat er een structurele oplossing moet komen. “Als er niet snel een oplossing komt, is het wachten op de eerste doden.”
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!