Perisur traint artsen en verloskundigen van ziekenhuizen

perisurHet Perisur Project (Perinatale Interventies Suriname) organiseerde vorige week trainingen in preconceptiezorg en groepszwangerschapszorg voor huisartsen en verloskundigen van de 4 ziekenhuizen in Paramaribo. Het doel van deze trainingen was om middels preconceptiespreekuren en middels het begeleiden van zwangere vrouwen in groepsverband bij te dragen aan het verbeteren van geboorte-uitkomsten in Suriname. Aan de training namen zorgverleners van alle 4 ziekenhuizen in Paramaribo deel. De basistraining werden door 18 huisartsen en verloskundigen gevolgd en 17 volgden de advanced training. De trainingen werden afgesloten met een feestelijke certificaatuitreiking voor de uitvoerders van de interventies. De voorzitter van de Perisur Stuurgroep, algemeen directeur Manodj Hindori van het St. Vincentius Ziekenhuis, was blij dat deze 2 interventies vaste voet hebben gekregen in de 3 ziekenhuizen, die participeren in het twinningsproject. Ook de deelname van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan de trainingen verwelkomde hij, omdat het uiteindelijk de bedoeling is dat de perinatale interventies in alle ziekenhuizen van Suriname moeten worden geïmplementeerd. Het project wordt gefinancierd door de Twinningfaciliteit Suriname Nederland en heeft 3 Surinaamse en 3 Nederlandse twinningpartners. Naast het St. Vincentius Ziekenhuis zijn ook het Diakonessenhuis en ’s Lands Hospitaal betrokken bij de uitvoering van het Perisur project.
Verbeteren ongunstige geboorte-uitkomsten
In Suriname overlijden jaarlijks ca. 40 op de 1.000 baby’s (4%) vóór, tijdens of na de bevalling. In Suriname eindigt 1 op de 5 zwangerschappen in ongunstige geboorte-uitkomsten, zoals doodgeboorte, vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen. Deze ongunstige uitkomsten zijn te verbeteren door risicofactoren preventief aan te pakken, meldt Perisur projectleider dr. Ashna Hindori-Mohangoo. Zo blijkt uit onderzoek in Amerika en Nederland dat preventieve interventies, zoals groepsbegeleiding van zwangeren, kunnen leiden tot een afname van vroeggeboorte. In Suriname wordt ruim 10% van de pasgeborenen vroegtijdig geboren. De behandeling van vroeggeboren baby’s brengt hoge kosten voor de gezondheidszorg met zich mee. “Door preventieve maatregelen kan met relatief lage kosten grote gezondheidswinst behaald worden”, stelt Hindori-Mohangoo.
Preconceptiespreekuur
Tijdens het preconceptiespreekuur worden koppels met een kinderwens en vrouwen in de vruchtbare levensfase voorgelicht over bevordering van een gezonde zwangerschap en over mogelijke risico’s voor de aanstaande moeder en haar baby. Het goed plannen van een zwangerschap kan leiden tot een optimaal verloop van de zwangerschap, wat weer leidt tot betere resultaten bij de geboorte van de baby. Elizabeth Sheombar, huisarts en themacoördinator preconceptiezorg, is verheugd dat het preconceptiespreekuur succesvol in alle 3 deelnemende ziekenhuizen is opgestart.
Samen Zwanger
Het Samen Zwanger zorgmodel is een nieuwe vorm van verloskundige zorg, waarbij – naast de reguliere één-op-één controles – zwangerschapsbegeleiding in groepsverband plaatsvindt onder leiding van getrainde verloskundigen. Door deze groepssessies zijn zwangere vrouwen actief betrokken bij het zorgproces, steunen zij elkaar en wisselen ze kennis uit. De eerste groep met 9 zwangere vrouwen en 4 partners werd gedurende 10 sessies in het Diakonessenhuis begeleid. “De dames gingen goed voorbereid het proces van de baring tegemoet met een mooie geboorte-uitkomst als resultaat”, meldt de trotse verloskundige Griselda Vliet-van der Leeuw, die de implementatie van Samen Zwanger in Suriname coördineert.

error: Kopiëren mag niet!