Santokhi: “Schaarste en gemis aan vertrouwen maken dat parallelmarkt eigen koers ontwikkelt”

Ondanks de Centrale Bank van Suriname (CBvS) middels een valutaveiling geprobeerd heeft de rust op de valutamarkt terug te brengen, is het al duidelijk dat de US-dollar nergens voor een bedrag van SRD 5.16 te vinden is. Volgens VHP-fractieleider Chan Santokhi zorgen schaarste en gemis aan vertrouwen ervoor dat de parallelmarkt haar eigen koers verder is gaan ontwikkelen. Een koers die uiteindelijk veel hoger zal zijn dan de bankkoers. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën benadrukte maandag in De Nationale Assemblee (DNA) dat alle lokale banken en cambio’s verplicht zijn om na de veiling de koers van de CBvS te hanteren. “Als de CBvS een koers vaststelt, dan praten wij over de koers van het land”, benadrukte Hoefdraad. De parlementariër stelt dat de directe aanleiding van de huidige koersontwikkeling is dat de regering geen vertrouwen heeft kunnen geven aan de financiële wereld en de samenleving. “Integendeel is het vertrouwen verder afgenomen, omdat de regering geen crisisplan gepresenteerd heeft om de crisis te beheersen en meer nog, omdat de vicepresident ook gesteld heeft dat de regering niet kan plannen in crisistijd.” De VHP-topman zegt verder dat de valutaveiling plaatsvindt in een financiële wereld, waar de vraag naar valuta groter is dan het aanbod en de valutaveiling de beloofde transparantie niet heeft laten zien.
Deviezenreserves verdampt
Santokhi benadrukt dat dit één van de bezorgdheden was die zijn fractie afgelopen week in DNA heeft aangekaart. “Echter waren de antwoorden van de regering zwak en onvoldoende. De oorzaak van de hoge koers ligt in het verspillende en corruptieve beleid van de regering, waarbij al onze deviezenreserves zijn verdampt van meer dan USD 1 miljard naar USD 100 miljoen in 4 jaren tijd.” De politicus benadrukt dat de regering niet in staat is geweest om aan te geven hoe en waaraan het geld verdampt is.
Dinsdag veiling USD 7.5 miljoen
Komende week dinsdag zal de moederbank USD 7,5 miljoen veilen. Dat is USD 2.5 miljoen minder dan bij de eerste veiling op 22 maart. Hoewel de verkoopkoers bepaald is op SRD 5.16 voor een US dollar was de parallelkoers SRD 5.40. Bedrijven zijn bang dat de koers omhoog gestuwd zal worden door kapitaalkrachtigen. Hoewel in DNA is aangeven dat er transparantie zou zijn over de gehouden veiling, zijn er geen nadere bijzonderheden bekendgemaakt. Ondernemers klagen erover dat verschillende provisiekosten die variëren van 0.25% tot 0.5% worden gehanteerd. Sommige banken berekenen deze kosten in SRD en andere in US dollars. “Ik hoop dat de regering en de CBvS nu goed aan het evalueren en monitoren zijn om de op hol geslagen koers nog onder controle te kunnen brengen. Want de effecten zijn nu al merkbaar: hoge prijzen, toename armoede, toename criminaliteit en een wanhopige samenleving die elke dag in de door de president gecreëerde slapeloze nacht moet doorbrengen”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!