Dienstverlening nierdialysecentrum vanaf dinsdag niet gegarandeerd

Het National Nierdialyse Centrum (NNC) kampt weer met een tekort aan dialysemateriaal. Het centrum heeft vooralsnog materiaal kunnen lenen van een concurrent, dat de dienstverlening tot maandag nog kan garanderen. Men heeft dus alleen een voorraad kunnen krijgen voor zaterdag, zondag en maandag. De dienstverlening vanaf dinsdag is vooralsnog niet gegarandeerd. Het centrum kan niet nog een keer kloppen aan de deur van de concurrent, gezien de concurrent zo meteen ook door zijn voorraad heen is.
Feit is dat ondanks vaak wordt aangegeven dat de situatie van nierdialysepatiënten precair is, de overheid niet met beleid komt voor deze groep van patiënten. Volksvertegenwoordiger tevens arts Dew Sharman vindt dit zoals herhaaldelijk aangegeven nog steeds een kwalijke zaak. “Bij dialysepatiënten kun je de behandeling niet met drie weken uitstellen. De mensen zullen doodgaan. De meeste mensen worden drie tot vier keer per kweek gedialyseerd. Uitstel is niet mogelijk”, zegt Sharman.
Dialyseren is een ingrijpende behandeling. De keus tussen wel of niet dialyseren, is de keuze tussen wel of niet blijven leven. Wanneer de mogelijkheid voor dialyseren besproken wordt, is de nierfunctie zó slecht dat de nieren bijna niet meer werken. Dit betekent dat de afvalstoffen niet meer uit het bloed gehaald worden. Aangezien de nierfunctie blijft verslechteren en de afvalstoffen zich steeds meer ophopen, zal de patiënt bij onderbreking van dialyse overlijden. Meestal raken patiënten langzaam in coma, waarna het door afvalstoffen verzwakte hart, uiteindelijk zal stoppen. Dit proces kan dagen, weken of maanden duren, dit is afhankelijk van de restfunctie van de nieren.
“NNC zit momenteel ook op het maximum van haar dienstverlening. Men draait op drie shiften. Er moet straks uitbreiding komen in termen van decentralisatie van de dienst. Hoe wil men dat bereiken als men nu als de faciliteiten niet kan onderhouden? De container dat maandagavond aankomt, is zeker niet maandagavond ingeklaard om dinsdag al over materiaal te beschikken”, aldus Sharman.

error: Kopiëren mag niet!