De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft afgelopen dinsdag op haar ondernemingsavond gebrainstormd over de problemen waar Surinaamse ondernemers mee te kampen hebben met de exporten en exportmogelijkheden naar andere Caricomlanden. Wat zeker niet uit het oog moet worden verloren, is dat Surinaamse exporten, gigantisch achterlopen op de importen. In 2011 bijvoorbeeld heeft Suriname rond de SRD 700 miljoen geïmporteerd uit en rond de SRD 400 miljoen geëxporteerd naar Caricomlanden. De grootste partij aan importen komt consistent uit Trinidad en Tobago. Voor 2011 had de import uit T&T een waarde van rond de SRD 700 miljoen, terwijl de export naar T&T rond de SRD 50 miljoen was.
Uit de discussies tussen de ondernemers zelf kwam duidelijk naar voren dat ondanks Suriname een openmarktbeleid voert, het land van andere Caricomlanden niet dezelfde response krijgt. De meest besproken onderwerp van de avond was het recent in de media verschenen probleem waar De Doksenclub mee geconfronteerd werd. In het begin werd de indruk gewekt dat zaken vanuit T&T zelf worden achtergehouden. De Doksenclub-eigenaar Gerard van den Bergh aan de andere kant gaf aan dat de situatie in Suriname al vast zit, en vooral op het gebied van communicatie.
Uiteindelijk ontdekten de vertegenwoordiger van Handel en Industrie en Landbouw, Veeteelt en Visserij gaande de ondernemingsavond dat er inderdaad een communicatieprobleem is. Er is door LVV op 7 maart een brief gericht aan de Trinidadiaanse overheid, waar noch HI noch Van den Bergh iets van wist. Kamerlid Howard Vasilda van de branche Nijverheid en Industrie ziet nu al een oplossing in de zaak. In zijn ogen moeten het ministerie van LVV en HI samen met De Doksenclub zitten om de zaak op te lossen. Als er geen problemen zijn aan de kant van Trinidad, en het aan de Surinaamse kant ligt, moet Suriname het oplossen.
Van den Bergh hoopt dat mensen ‘achter de tafel’ hebben gezien dat communicatie één van de grote problemen is. “Dat wordt misschien minder”, zegt de ondernemer. In 2014 is De Doksenclub met de toenmalige minister gereisd naar T&T. Dat heeft vruchten afgeworpen. Binnen een week is het inspectieteam van Trinidad naar Suriname geweest. De afspraak was dat men daarna weer bij elkaar zou komen. Dat is nooit gebeurd. Van den Bergh heeft de directeur van HI nu gevraagd om dat weer voor elkaar te krijgen, zodat de partijen weer om de tafel kunnen zitten.
Voor ondernemers aan de andere kant, die zitten met problemen die niet een nationale herkomst hebben, bestaat ook de mogelijkheid om middels een klacht de overheid ertoe te bewegen om het probleem voor te leggen bij de Council for Trade and Economic Development (Coted). Daar moeten de Suriname vertegenwoordigende ministers, normaliter de minister van HI, deze onderwerpen verdedigen. Als dat geen vruchten afwerpt, kan de ondernemer ook richting het Caribisch Hof van Justitie (CCJ) stappen.
Men kan ook naar de Wereldhandelsorganisatie stappen, maar gezien het gaat om een regionaal probleem en er regionale instrumenten zijn die kunnen worden uitgeput, werd geadviseerd de zaak vooralsnog binnen de regio op te lossen. Ook zal hiermee het vertrouwen in de regionale verdragen worden gewaarborgd.
Kavish Ganesh