Rusland: “Economische crisis zwaarder voor alleenstaande vrouwen”

De Nationale Partij Suriname (NPS) pleit anno 2016 nog steeds en vooral voor bescherming van vrouwen door middel van de zedenwet en de wet op seksueel molest. Volgens partijvoorzitter Gregory Rusland is het is publiek geheim dat vrouwen veel leed ondergaan, omdat hun bescherming op deze gebieden niet adequaat is geregeld. Ook mishandeling van vrouwen is aan de orde van de dag. De groene partij heeft dinsdagmiddag op de Dag van de Vrouw enkele van de vele vrouwen gehuldigd die de afgelopen jaren hun meer dan bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de partij. Rusland benadrukte in zijn speech dat maatschappelijke organisaties in deze economische crisis hun bezorgdheid uiten over wat vrouwen, voornamelijk alleenstaande vrouwen, allemaal niet moeten doen om rond te kunnen komen en hun kroost te onderhouden. De sociale maatregelen van de regering blijken volgens hem onvoldoende om opvang en hulp te bieden aan deze groep Surinamers. “Met voor dit jaar als thema ‘Sisterhood’, mag verwacht worden dat de strijdbaarheid alleen maar uitbundiger zal worden, want er is nog zoveel onrecht en er zijn tig uitdagingen voor de vrouw in de 21ste eeuw”, stelde de politicus.
Economische zelfstandigheid
“Niets komt vanzelf, zo luidt een bekend gezegde. Dat hebben vrouwen in de 20ste eeuw bewezen. Hun strijdbaarheid voor gendergelijkheid is, vooral op de gebieden van arbeid en kiesrecht, niet vruchteloos gebleken. Maar ook andere veranderingen zoals vrijelijk genieten van onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en beleidsparticipatie mogen genoemd worden.” Volgens de parlementariër moet de weg naar onder andere economische zelfstandigheid, uitbanning van seksueel geweld, mishandeling, uitbuiting en discriminatie nog verder aangepakt worden, ook door mannen. In de visie van de NPS staan gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen in het centrum van het beleid. Dit is volgens hem van wezenlijk belang voor het verwezenlijken van de doelstellingen zoals vervat in de vijfde paragraaf van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals van de VN). “Daadwerkelijke gelijkheid in de wereld van arbeid blijft een ongrijpbaar doel en grote verschillen tussen vrouwen en mannen op alle niveaus van de economie zijn nog steeds evident; de beloning en de kwaliteit van werk, evenwicht tussen werk-gezin, huiselijk en zorgzame verantwoordelijkheden, stem en sociale bescherming. De oproep van de NPS is dan ook om vrouwen alle mogelijkheid te bieden om zich op economisch en maatschappelijk vlak te kunnen ontplooien. Wanneer vrouwen deelnemen aan het economisch proces wordt ook een bijdrage geleverd aan het bestrijden van armoede”, aldus de NPS-topman
Discriminatoire regelgeving aanpassen
Het genderbeleid moet volgens hem erin resulteren dat er een samenleving ontstaat waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en beschouwd. Wet- en regelgeving die discriminatoir zijn, zullen daarom moeten worden aangepast. Waar nodig moet het Nationaal Bureau Genderbeleid institutioneel versterkt worden teneinde structurele aanpak van de achterstandspositie van vrouwen weg te werken. “Kortom, het genderbeleid moet nadrukkelijk geïntegreerd worden in het ontwikkelingsbeleid van elke regering.”

Terugdringen huiselijk geweld

Het terugdringen van eventueel huiselijk geweld middels gerichte voorlichting en beleid, en grotere participatie van vrouwen in de politiek, in de verschillende overheidsgeledingen en in de particuliere sector, zijn genderaspecten waar de NPS hoog in het vaandel heeft en al het mogelijke doet om er invulling aan te geven. Er zal volgens de partijvoorzitter derhalve nog meer onderzoek moeten plaatsvinden naar belemmerende factoren bij het nastreven van gelijkheid tussen de man en vrouw. NPS hoopt hiertoe binnenkort een aanzet te kunnen geven.
FR

error: Kopiëren mag niet!