Met ingang van 1 maart wordt de prijs voor een toeristenkaart verhoogd van € 20 ($ 25) naar € 90 ($ 100). De toeristenkaart is voor een ‘single entry’ en maximaal 90 dagen geldig. Deze melding werd onlangs gedaan op de facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Paramaribo. De reacties op de melding waren variërend van boosheid tot begrip. “Dan kiezen we toch lekker een andere vakantiebestemming. Curaçao bijvoorbeeld. Voorlopig ga ik niet meer naar Suriname. Ze graven hun eigen kuil. No more tourist. Belachelijk zeg, Suriname kan echt nu gaan wachten op de toeristen!!!”, stelden enkele mensen op social media.
Kensenhuis niet onder de indruk
Volksvertegenwoordiger Partick Kensenhuis, voorzitter van de vaste commissie TCT in DNA, ziet de verhoging van de prijs niet als een goede ontwikkeling. Wat volgens hem wel duidelijk moet zijn, is dat onze diaspora de gelegenheid heeft om in aanmerking te komen voor een PSA-kaart. Die mogelijkheid biedt de Wet Personen van Surinaamse Afkomst. De houder van een PSA-kaart hoeft geen toeristenkaart aan te schaffen. De toeristenkaart zou meer bestemd moeten zijn voor toeristen. Echter is Kensenhuis geen voorstander van een verhoging van de prijs van toeristenkaarten. “Misschien zou men anders moeten gaan kijken als men inkomstenverhogende maatregelen wil invoeren. Ik zou in eerste instantie niet kijken naar verhoging van de prijs van onze toeristenkaart. Dit betekent een verhoging van een drempel. We moeten de zaak anders bekijken. Wij moeten veel meer toeristen krijgen. We hebben op de Mid-Atlantische route al een hoog vliegtarief met KLM en SLM. Ik vind dat we met deze maatregel het toerisme kunnen belemmeren”, zegt Kensenhuis.
In vergelijking met ticketprijzen is bedrag niet gigantisch
Voor de toerist betekent deze maatregel volgens Dew Sharman ‘wat meer betalen’. “Ik weet niet als ik de aanpassing hoog moet noemen. In vergelijking met de ticketprijzen is dit bedrag niet gigantisch. Natuurlijk is het een drempeltje extra, zeker voor de toerist die alles zo goedkoop mogelijk wil hebben. De regering heeft gemeend om een uniform tarief te hanteren voor alle landen”, zegt Sharman. Als we straks door de verhogen van de prijs minder mensen in het land krijgen, zijn wij per slot van rekening volgens Sharman slechter van af. Dit soort zaken moeten goed worden bestudeerd. Men moet kijken in welke mate deze maatregel de toestroom van toeristen zal doen afnemen. Persoonlijk gelooft Sharman er niet in dat er veel toeristen naar Suriname komen, om het toerisme op zich. “Voor de Indiër en Chinees hebben wij qua toerisme hier niets te bieden. De kleine groep die komt, komt hier naar toe om zaken te doen of geluk te zoeken. Wij moeten het hebben van de Europese en Amerikaanse markt. Voor een gewone toerist is het minder pijnlijk, omdat die voor een keertje komt en voor een keer wat extra geld kan missen.”
Franse toeristen
Raymond van Hemert, directeur Frans in Suriname, reageert geschokt op het bericht. De voordelen van een Franse toerist ten opzichte van de Nederlandse toerist waren volgens Van Hemert veelzijdig. De toerist uit Nederland komt meestal voor familiebezoek en doet alles om geld te besparen, terwijl de Fransman een echte toerist is en zijn geld uitgeeft aan verblijf, transport, restaurants en het shoppen.
De horecasector heeft recentelijk een terugval mogen merken van het aantal toeristen vanuit onze Franse buren. “Slecht nieuws, maar ook wel te verwachten. De prijzen zijn de laatste maanden de pan uitgeschoten. Devaluatie of simpelweg een marketingstrategie om een bepaalde klasse te accommoderen in een hotel. Een Fransman moet nu dieper in zijn zak gaan graaien om rond te komen. Jammer, want in het verleden kregen de Fransen juist speciale tarieven hetgeen vanaf 2008 heeft geresulteerd tot een serieuse toename van toeristen: van 28 000 naar 45 000 binnen 5 jaar”, zegt Hemert.
Helaas bleef een serieuze marketing voor deze unieke markt altijd in het laatje. Hiermee bedoelt Van Hemert te zeggen dat Suriname zich nooit 100% gebundeld heeft ingezet om de Franse toerist de veelzijdigheid van ons land te laten zien. “De weekendshopper werdt dus snel moe van alleen maar Paramaribo en is gaan zoeken naar alternatieven en dat alternatief is geworden het doorvliegen naar Curaçao, Sint Maarten, Miami of zelfs het nemen van een cruiseship. Jawel, daar gaan onze potentiele dieviezen.”
Sinds de berichtgeving is er op de facebookpagina van Frans in Suriname, nog nooit zoveel commentaar geweest op een post. “Klaar met suriname, 90 euros, ik ga er niet meer. Dat is me veels te duur. Dat gaan ze toch niet doen? Hun hele economie zakt dan in elkaar”, zijn een paar van de opmerkingen.
Kavish Ganesh