Buza-directeur Mac Donald: ‘Euro 20 voor toeristenkaart was actieprijs”

Henry Mac Donald“Risico’s, kosten en ongerief om aan visum te komen in één keer weggemaakt”1Henry Mac Donald, directeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza), kan niet exact aangeven wat de ratio achter het besluit was om de prijs van de toeristenkaarten te verhogen. Hij kan uit de informatie verkregen van zijn superieuren en collega’s wel praten over hoofdlijnen die ertoe zouden hebben geleid. Zo legt hij uit dat het bedrag van € 20 een actieprijs was. De actieprijs is 4 jaar geleden ingevoerd. Het werd nooit aangepast en bleef als standaardprijs. “Nu gaan wij de toegang versoepelen voor bijna 70% van de wereldbevolking. Het zijn vooral qua bevolkingsgrootte de drie grote landen: India, China en Indonesië. Ook Turkije, alles van de Amerika’s en een groot deel van Europa komen erbij”, zegt Mac Donald. Voor deze mensen is er geen visumvereiste meer. Dat maakt dat veel risico’s, kosten en ongerief om aan een visum te komen, in één keer wordt weggemaakt. “Indien er studies gemaakt zijn, heb ik die niet gezien. Ik weet wel dat voornoemde redenen een rol spelen”, zegt Mac Donald. Een toeristenkaart kost per 1 maart Euro 90.
Toeristen aantrekken
Op dit moment geniet het vastleggen van de basis voor toerismeontwikkeling prioriteit bij het ministerie. Buza is volgens Mac Donald bezig de toerismesector binnen een korte termijn drastisch te hervormen. Met de woorden ‘korte termijn’ bedoelt hij dat zeker binnen een jaar de basiszaken zoals wetgeving in orde zijn. “En dan moeten wij werken aan marketing, strategieën etc.”, zegt de directeur. De regering heeft snel gehandeld bij het versoepelen van het visumbeleid, maar het halen van de mensen uit desbetreffende landen is een ander verhaal. “Uniek is dat deze drie landen een diaspora hebben in Suriname. Het komt niet vaak voor dat een land kan zeggen dat die een substantiële diaspora heeft van de grootste drie landen ter wereld. Wij moeten nu strategieën en plannen bedenken dat mensen uit al die landen geïnteresseerd raken in hun roots en ook om culturele en ecotoerisme de oceaan willen oversteken. Het zijn grote landen. Wij willen niet de massa hier hebben. We gaan dat niet kunnen entertainen, maar we willen wel de mensen die het kunnen betalen. Wij moeten de luxe vorm van toerisme aanbieden”, stelt Mad Donald.
Beveiligingssysteem is niet waterdicht
Op dit moment kan een buitenlander met een geldig paspoort op Zanderij landen, terwijl de autoriteiten helemaal niet weten wie de persoon is, van waar die komt, wat diens bestemming en doel zijn. “Over de veiligheid hebben wij ten eerste gedacht. Als je zoveel mensen het land wil toelaten, dan moet je beveiligingssysteem waterdicht zijn. Op dit moment is het niet waterdicht. Over twee weken moeten de grensposten wel voorzien zijn van alle informatie om ons veilig te houden in het land”, zegt Mac Donald. Ten aanzien van veiligheid zijn er onlangs gesprekken gevoerd met autoriteiten uit Canada die reeds een paar jaar geleden voor Suriname gewerkt hebben op het grensbeveiligingssysteem. Het is nu een feit dat het systeem wordt aangescherpt. De Canadezen hebben volgens de directeur aangegeven dat het systeem binnen korte tijd kan worden aangescherpt. Dit zou moeten betekenen dat Suriname rechtstreeks toegang krijgt tot alle informatie die internationaal bekend staat qua politionele onderzoeken van internationale instituten. In maart al zal het systeem volgens Mac Donald al moeten zijn verscherpt. Het zal ons geen cent kosten, omdat het systeem er al is.
Elektronisch registreren
De beveiliging tot de grenzen is één kant van het verhaal. Aan de andere kant moet ook worden gekeken naar de bewegingen van de toeristen. Het moet inderdaad gaan om mensen die voor toeristische doeleinden richting het land komen, en ten slotte, na hun activiteiten uit het land vertrekken. “Als de mensen hier naar toe komen, moeten de mensen natuurlijk aangeven waar ze zullen blijven. In de toekomst zal het mogelijk moeten zijn dat de mensen zichzelf online zullen moeten registreren, opdat voordat zij richting Suriname komen, wij onze onderzoekingen reeds kunnen doen. Daar werken wij naar toe. De invoering van het systeem van elektronische toelating zal wel een tijd in beslag nemen”, aldus Mac Donald.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!