Het St. Vincentius Ziekenhuis zal op 19 juli 2016 zijn 100-jarig bestaan vieren. In dit kader werd gisteren de kick-off gegeven aan de viering middels een tweedaagse minigezondheidsbeurs. Op deze beurs worden een aantal afdelingen van het ziekenhuis en bedrijven, waarmee het ziekenhuis nauw samenwerkt, geëtaleerd. Het is vooral gericht op de patiënten van het ziekenhuis, maar bezoekers mochten ook een kijkje nemen. Ook het eigen personeel van het ziekenhuis maakte er gebruik van. Het ziekenhuis zal een aantal activiteiten organiseren om het 100-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Manoj Hindori, SVZ-directeur, zegt dat in de loop van het jaar een aantal activiteiten in voorbereiding zijn. Daar zijn wandellopen en bonte avonden onderdeel van. Volgens Hindori is het 100 jaar mogen bestaan zwaarwichtig. “Als je een 100 jaar geschiedenis met je meedraagt, ben je een gezegende instelling. Hiermee heb je bewezen dat je heel veel kan doorstaan”, zegt Hindori.
100 jaar geleden
100 jaar geleden heerste er een heel andere situatie in Suriname. Er waren toen problemen met de melaatsenzorg. Patiënten moesten toen geïsoleerd worden. Bijna niemand in Suriname wilde die patiënten verplegen. Toen zijn de ‘Zusters van Liefde’ uit Nederland gehaald om met name melaatsenzorg te doen. Zij waren de oprichter van dit ziekenhuis in 1916. Toen was de instelling meer een verpleeghuis, omdat patiënten langdurige zorg kregen. Men kreeg ook geestelijke zorg en bijstand. In de loop der tijden is de zorg gaan professionaliseren. Medische specialismen zijn bij komen kijken. Naderhand kwam verpleegkundige specialisatie erbij. Uiteindelijk is de zorg ook gebaseerd geworden op de technologie. Apparatuur wordt belangrijk in de dienstverlening. “Een specialist zonder goede medische apparatuur is net als een timmerman zonder zijn instrumenten”, zegt Hindori. ICT en elektronisch communiceren heeft ook zijn intrede gedaan binnen de sector. “Wil je dit allemaal bijbenen, zullen wij moeten investeren in de technologie. Wij kunnen niet meer röntgenfoto’s ontwikkelen in een bak en dat met wasknijpers ophangen aan een kabel. Het gaat nu allemaal digitaal”, zegt Hindori.
Op naar 200
Natuurlijk moet er ook worden gekeken naar wat de dienstverlener zich kan permitteren. In die situatie is er momenteel wel een drempel, omdat de ziekenhuizen niet geweldig zitten bij kas. “Niet wij alleen, maar alle ziekenhuizen hebben het moeilijk. Dat maakt dat jij je weg moet zoeken naar de toekomst. Wij willen een gespecialiseerd ziekenhuis zijn, met hoogstaande kwalitatieve zorg. Wij willen accrediteren, afdelingen certificeren, patiëntvriendelijke zorg aanbieden etc. Dit alles moet je waarmaken door je goed te positioneren binnen de samenleving. Wij zijn nog zoekende naar wat de komende 100 jaar op ons pad zal komen. Wij maken ons weerbaar om ook die nieuwe uitdagingen aan te gaan. Wij gaan voor de 200, 300 en zo verder. Wij blijven altijd optimistisch”, aldus Hindori.
Kavish Ganesh