Assembleelid Mahinder Jogi zegt aan Dagblad Suriname dat hij helemaal niet gelooft in de opkomende valutaveilingen. “Valutaveilingen hebben wij voor miljoenen in de jaren ’90 gehad. Waar hebben al deze valutaveilingen ons gebracht?” Volgens de politicus is de interventie vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor ongeveer USD 750 miljoen tijdens de regering Bouterse 1 ook een valutaveiling geweest. “Toen was er nog veel geld. Er was USD 750 miljoen gebruikt om rust te creëren op de valutamarkt. Echter kon de toenmalige regering met zoveel geld al de rust niet handhaven. Nu heb je slechts USD 250 miljoen bij de CBvS.” CBvS-governor Glenn Gersie heeft gepland om in de eerste week van maart te beginnen met de valutaveiling. De parlementariër zegt echter geen heil te zien in de voornemens van de moederbank om de resterende USD 250 miljoen uit onze reserves op de veiling te gooien. “Je beheerst en hebt de valutakoers niet in handen en het nadeel is dat de CBvS straks letterlijk met een lege kas gaat zitten. Als de CBvS leeg is, zijn wij dan in de aap gelogeerd als samenleving”, aldus Jogi.
Valutaveiling zou werken als je enkele miljarden aan reserves zou hebben
Jogi benadrukt dat de opkomende valutaveilingen alleen zouden werken als de moederbank enkele miljarden US dollars aan reserves zou hebben en dit geld dan zou gebruiken om te interveniëren. “Wanneer USD 750 miljoen niet heeft gewerkt, gaat de kleine hoeveelheid die over is ook niet werken”, aldus de volksvertegenwoordiger. Van US dollars verdienen, is er volgens hem geen sprake, omdat de regering in de pas goedgekeurde begroting niets heeft ingeruimd voor investeringen in de productiesector, zodat dat geld over twee jaren met winst terugverdiend kan worden. Integendeel stopt zij veel meer in de sociale sector.
USD-koers kan zelfs SRD 10 bereiken
Volgens de VHP’er zijn er deskundigen en directeuren van financiële instellingen, die in een andere setting hebben aangegeven dat de USD-koers zelfs richting SRD 10 kan gaan. Gersie verwacht dat de eerste zwevende koers, die door vraag en aanbod zal worden bepaald, ruim onder de SRD 5 voor de US dollar zal komen te liggen. De bankpresident ziet de waardevermindering van de SRD niet als een devaluatie, maar depreciatie. Jogi verwijst echter naar de stijging op lange termijn. Hij neemt Gersie kwalijk dat hij geen plan B kenbaar maakt als zijn veilingen mislukken.
Geen enkele sprake van speculatie op valutamarkt
Wanneer het IMF volgens Jogi heeft aanbevolen om de Surinaamse munt met veel meer te doen devalueren, dan wat de regering tot nu heeft gedaan, geeft dit aan dat de straatkoers in feite de juiste weergave is van de valutakoers. “Het is de realiteit, omdat het IMF dat ook gezien heeft. Daarom heeft zij ook aanbevolen om niet met 25% te devalueren, maar met veel meer.” De parlementariër benadrukt dat alle uitspraken van Financiënminister Gilmore Hoefdraad, de Verenging van Cambiohouders en de president nu uiteindelijk misleidingen zijn geweest, omdat er helemaal geen sprake is geweest van een speculatie op de valutamarkt. “Je hebt behoefte aan valuta, mensen hebben valuta nodig om hun dagelijkse zaken te kunnen doen. Echter is er geen geld, maar de vraag naar geld blijft maar stijgen. Wanneer tomaat schaars is op de markt, dan wordt het duur. Wanneer tomaat in overvloed aanwezig is, dan neemt de prijs af”, aldus de VHP’er.
“Laat niemand ons voor de gek houden, er is geen enkele wereldcrisis”
“Laat niemand ons voor de gek houden, er is geen enkele wereldcrisis. Er is een crisis in het land, een crisis die door de regering Bouterse 1 is veroorzaakt door de wijze waarop men toen is omgesprongen met de tegoeden van de samenleving en de CBvS. De wijze waarop de toenmalige regering prioriteiten heeft gesteld en de wijze waarop het uitbestedingspatroon gehanteerd is door de regering. Dat is de oorzaak van de hele situatie waarin wij thans verkeren. Nu moet je natuurlijk maatregelen gaan treffen die nog desastreuzer zijn”, aldus de politicus.
FR