El Niño stuwt prijzen groente omhoog

cEl Nino stuwt ook de prijzen van groenten omhoog 1Volgens groente-exporteur Bhiesnoe Gopal van Gopex International NV gaan Surinamers te licht over het verschijnsel van El Niño. Dit effect doet zich al zeker 3 maanden voor. Gopex bijvoorbeeld gebruikt zwampwater om haar groenten nat te maken. Door de zware verdamping raken de zwampen ook droog. “Wij moeten niet vergeten dat er een tekort was aan water. Wij staan te dichtbij de monding van de oceaan. Wij hebben zoutwater gehad. Hierdoor is er veel schade geleden. Je kunt je groenten niet met zoutwater nat maken. Onze antroewa-, bitawiri-, sopropo-, peper- en vooral kousenbandaanplant is aangetast”, zegt Gopal.
Het verlies van de aanplanten leidt tot de daling van het aanbod van groeten, dat weer een stijging van de prijs veroorzaakt. Daar de input (meststoffen en chemicaliën) door de economische situatie in het land ook steeds duurder wordt, ziet Gopal de prijs van groenten niet binnen de kortste tijd dalen. Volgens de data van de Meteorologisch Dienst Suriname (MDS) begint de sterke El Niño af te zwakken en zal blijven verzwakken gedurende de periode januari – juni 2016. Dit zal mogelijk invloed uitoefenen op de hoeveelheid neerslag en de temperaturen. Klimatologisch/normaliter is deze periode de droge tijd. Wij hebben al een aantal weken te maken met een stabiele atmosfeer. Dat betekent dat er wel vochtigheid is in het weer, maar de activiteiten van neerslag zijn veel minder dan normaal verwacht.
Volgens de voorspellingen van de MDS bestaat de kans dat de neerslag in de maanden januari-februari-maart 2016 lager dan normaal zal zijn. Hiermee bestaat er ook een grote kans dat de temperaturen hoger dan normaal zal zijn. Voor april, mei, juni 2016 is er redelijke kans dat de neerslag hoger tot normaal zal zijn. Er bestaat een heel grote kans dat de temperaturen hoger zullen zijn dan normaal. Voor dit jaar is er ook een verschuiving in de jaargetijden opgetreden als gevolg van dit verschijnsel. De kleine droge tijd zou tot ergens in april moeten duren. Volgens Truus Wasrsodikromo, waarnemend hoofd van de synoptische afdeling, is gebleken dat er in deze periode toch nog wat neerslag te waarnemen is. “Er zijn hijen te waarnemen. De atmosfeer is niet schoon. Het lijkt alsof het in de verte regent, maar je hebt geen sterke verticale bewegingen”, zegt Warsodikromo. Kijkende naar de neerslag in de afgelopen jaren merkt Wasrsodikromo op dat er een afnemende neeslaghoeveelheid genoteerd wordt. Hiermee zal volgens de MDS’er vooral de landbouwer veel rekening moeten houden. Dit betekent niet dat er al over een seizoenverschuiving mag worden gesproken. Voor het vaststellen dat er een seizoenverschuiving is, heeft de MDS data nodig van de afgelopen 30 jaren. Dat er nu wat minder neerslag is, zou dus niet direct mogen betekenen dat er een seizoenverschuiving plaats heeft gevonden.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!