Bushouders: “Chauffeurs de schuldigen, niet wij”

Bushouders worden gedupeerd, chauffeurs blijven ongestraft  1Rawien Bainath, woordvoerder van de bushouders op de PL-route, zegt aan Dagblad Suriname dat hij niet tegen de ordening van het openbaar vervoer is, maar zeker niet eens is met het huidige beleid. “De chauffeur gaat in overtreding, maar de bushouder wordt gestraft. Nu worden de vergunningen ingetrokken en worden er schorsingen opgelegd. De chauffeur aan de andere kant gaat gewoon naar een andere bushouder en rijdt normaal door. Ondanks wij de chauffeurs zeggen om zich te gedragen, lukt het niet. Als ze op straat zijn, misdragen zij zich. Sinds de regering Bouterse aantrad, ben ik als woordvoerder persoonlijk naar TCT geweest om oplossingen aan te bieden. De oplossing is simpel: TCT moet chauffeurskaarten verstrekken. Als de chauffeur een overtreding begaat, of hardhorend is, kan de bushouder de kaart intrekken. Zo kan de chauffeur niet naar een andere bushouder stappen, omdat die naar zijn chauffeurskaart zal vragen. In de huidige situatie blijft de overtreder ongestraft en de bushouder machteloos. Alles ten nadele van de bushouder”, zegt Bainath.
Waarschuwing minister TCT
De Wet Autobusvergunningen kent vergunninghouders. Dat kan een chauffeur of de eigenaar van de bus zijn. De vergunninghouder is uiteindelijk de verantwoordelijke. Vorig week is een aantal vergunningen van bushouders op de Paramaribo-Lelydorp (PL) route ingetrokken. Het blijkt dat dit het gevolg was van de overtredingen die de buschauffeurs hebben begaan bij het uitvoeren van hun operaties. Buschauffeurs die roekeloos rijden in het verkeer en hier een gewoonte van hebben gemaakt, zijn onlangs door minister Andy Rusland van Transport, Communicatie & Toerisme (TCT) gewaarschuwd. De bewindsman meent dat er op basis van de wet verschillende maatregelen getroffen kunnen worden. Een van ze is het intrekken van de vergunning of het opleggen van een schorsing. Behalve het rijden op bromfiets-, fiets- en looppaden om files te vermijden, zorgen de bussen ook zelf voor vertraging van het verkeer. Het maakt voor sommige chauffeurs op den duur niet uit waar er wel of geen bushaltes zijn. Als een passagier ergens gesignaleerd wordt, wordt er gemakkelijk op de rempedalen gedrukt. In zulke gevallen maakt het ook niet uit als de bus midden op een kruispunt staat. Dit ter ergernis van andere verkeersdeelnemers.
“Uit het oog moet zeker niet worden verloren dat ook de passagiers medeveroorzakers zijn van deze situatie. Het is een feit dat er niet voldoende bushaltes zijn, maar hoe frappanter kan het nog als een bus 10 meters voor een bushalte midden op de weg stopt. Het intrekken van een vergunning zal ook aan de orde kunnen komen, als er is geconstateerd dat de buschauffeur een overtreding heeft begaan. Wie zal dat moeten constateren? De passagiers? Die praten niet! Bepaalde personen zijn bang om hun mond open te doen en zitten maar te kijken naar de stunts van de chauffeur. Anderen zijn blij en geven de chauffeurs zelfs complimenten: ‘Ai chef, ye rij flexi yere’. Zijn er daartussen toevallig mensen die hun mond wel open doen, dan hangt het af van de sterkte van de stem. Als de klagende passagier het gedrag van de chauffeur niet kan beïnvloeden met het praten, moet die of weer rustig gaan zitten of door blijven klagen tot die uitstapt of direct uitkijken naar een andere bus”, stelt een 53-jarige vrouw die dagelijks gebruikmaakt de PL-bussen op de route. Ook zij zou graag een harde aanpak tegen de chauffeurs willen zien.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!