De governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, heeft aangegeven dat er gewerkt wordt aan het transformeren van de financiële sector van Suriname. Hij meent dat als hij met pensioen gaat, hij trots moet kunnen zijn op hetgeen hij heeft achtergelaten. Dit zei Gersie tijdens een informatiedag over de voorgenomen valutaveilingen. Er zal zoals bekend naast de valutaveilingen binnenkort een beleid worden gevoerd om de wisselkoers te ondersteunen. “Er zullen in de toekomst nog meer monetaire instrumenten worden ingevoerd”, zegt Gersie.
De governor wenst reeds in april van dit jaar over te gaan tot het voeren van een ‘open markt politiek’ beleid, evenals de eerdergenoemde andere monetaire instrumenten. Uiteindelijk zullen er volgens hem op basis van dit beleid ‘andersoortige’ beleggingsproducten in ons financieel bestel ontworpen worden en aangeboden aan de gemeenschap. “Er is een interne transformatie gaande binnen de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en ook in de verschillende sectoren van de economie.” De banken en ondernemers zullen, zo geeft Gersie aan, daarbij gevraagd worden om aan goed liquiditeitsmanagement te doen. “We zijn op weg om de financiële markten te ontwikkelen en één daarvan is de geldmarkt”, zegt de governor voorts. Binnen een paar maanden zal van daaruit begonnen worden met het ontwikkelen van de kapitaalmarkt. “Het vereist veel inspanningen, maar we zijn optimistisch.”
Het meeste voorwerk is volgens Gersie al gedaan. Hij deed ook nog een beroep op het bedrijfsleven om de CBvS regelmatig van statistieken te voorzien, zodat de bank de economische bedrijvigheid in het land kan inschatten. Dit is volgens hem van belang in het kader van het doen van prognoses ten aanzien van de ontwikkeling van liquiditeiten op korte, middenlange of lange termijn. Dit laatste om te weten welke gerichte instrumenten los te laten in het streven naar stabilisatie van de wisselkoers en het prijspeil.