Het belang van de valutaveilingen, welke door de Centrale bank van Suriname in voorbereiding is, is dat de hoogte van de wisselkoers bepaald wordt op basis van vraag en aanbod en dat daarmede de parallelkoers zal worden geëlimineerd. Ook zorgt het volgens de moederbank voor transparantie en voorspelbaarheid, omdat de veilingen elke week zullen plaatsvinden op een door de CBvS aangegeven dag en tijdstip. Voor Akmos-voorzitter Sham Binda is dit model vooralsnog te vaag. Het bedrijfsleven, een belangrijke speler en een belangrijke actor in het valutaverkeer, is niet meegenomen in het komen tot een besluit om het systeem van valutaveilingen te introduceren. Het vervelende ervan is dat het erop lijkt dat de valutaveiling alleen bedoeld zal zijn voor mensen met kapitaalkracht. Dit gebeurde ook bij de koersveiling welke geïntroduceerd werd in 1992. Een kleine ondernemer, die een paar duizend dollars nodig heeft, komt volgens Binda niet in aanmerking om een aanbieding te doen, als de grote jongens een hoger bedrag aanbieden. Het gevaar van de valutaveiling is ook het uitblijven van de transparantie.
“Waar zal de transparantie blijven om te weten wat men met het geld zal doen? De vrees bestaat dat de mensen die het geld op de valuta veiling hebben opgekocht, dit geld, verder zullen verhandelen. Ik vraag me af als het geld wel ter bestemde plaats komt. Zullen de namen van de bedrijven die kopen, worden gepubliceerd, zodat de Economische Controle Dienst een controle kan uitoefenen? Als men vreemde valuta goedkoop krijgt op een veiling, kan men lekker naar de zwarte markt stappen om het voor een hoger bedrag te verkopen. Hiermee maakt men gigantische winsten”, zegt Binda.
Onze importdekking is niet eens voldoende voor drie maanden. Suriname heeft geen deviezen. Een essentiële vraag bij deze is, van waar de moederbank met de deviezen zal komen om dit systeem te praktiseren. Binda gevraagd naar als er richting witwaspraktijken mag worden gedacht, geeft aan dat hij geen oordeel wenst te uiten. Hij zou wel willen weten van waar het geld precies zal komen. “Dat heel ding rond de valutaveiling is vaag. Wij als bedrijfslevenorganisaties begrijpen nog steeds niet waarom het zo zaligmakend is om valuta te veilen. Wij weten niet eens wie aan de veilingen deel mag nemen”, aldus Binda.
Een vraag- en aanbodsysteem heeft in het verleden ertoe geleid dat de koers oncontroleerbaar hoog opstuwt. Ondernemers die vandaag de dag over vreemde valuta zouden willen of moeten beschikken, zullen er mogelijkerwijs alles inzetten om eraan te komen. Zodoende zal men niet aarzelen om een te hoog bedrag neer te tellen. Uiteindelijk zal moeten worden gekeken op welk niveau het plafond precies staat.
Kavish Ganesh