De salarissen van de directeuren van verschillende parastatale bedrijven die stukjes aan transparanter worden, genieten zeker aandacht van de belastingbetaler. Er wordt vaker gesproken over onnodige toekenningen van hoge salarissen. Hoe komt dat nu? Dit komt zeker deels door de politiek. Volgens de groep ‘We zijn Moe’ moet er worden gekeken naar de Surinaamse standaard in plaats van de internationale, want dat geld immers niet voor lagere inkomens groepen. “Als er economische bloei is dan doet het minder pijn en zal er niet zozeer een punt ervan gemaakt worden. Maar in de huidige situatie is het ongepast. Onbehoorlijk zelf. Waar is de solidariteit? Het is tijd dat de grootverdieners minimaal 20% van hun riante salarissen inleveren”, stelt de groep. Wat bij veel benoemingen ook niet bestaat, is een profiel van de functionaris. Bij monde van volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed krijgt men hiermee automatisch dat verkeerde mensen op verkeerde plaatsen worden gestationeerd. Dit is niet alleen bij deze regering het geval. Het is bij voorgaande regeringen ook zo geweest. “En dan zeggen wij dat de beloning voor een bepaalde functie absurd hoog is. Dit is zeker ook het geval bij raden van commissarissen en directeuren van bedrijven. Voor deze categorieën zijn er in ieder geval experts nodig, waar er op dit moment niet al zodanig invulling aan wordt gegeven, althans het ontbreken van een profiel doet in die richting denken. Maar hebben wij experts in Suriname? We benoemen directeuren en rvc’s voor Havenbeheer, SLM, MAS etc. De mensen zullen opleidingen hebben gedaan, maar zijn geen experts”, zegt Nurmohamed.
Er zijn interne tevens externe discrepanties in de hoogte van de salarissen. De interne discrepanties hebben te maken met het groot verschil in de hoogte van de salarissen van functionarissen binnen het bedrijf. De externe heeft te maken met het verschil in de hoogtes tussen de bedrijven onderling. Sommige salarissen van directeuren zijn absurd hoog. Daar zou er volgens Nurmohamed niets anders dan een politieke reden achter zitten. Er zijn ook sommige salarissen die absurd laag zijn. “Het kan nooit zo zijn dat een directeur in en bedrijf 30.000 verdient en een onderzoeker maar 5.000. Dit doet zich voor bij de hele overheid. Onderzoekers zijn de mensen die in het land het beste zouden moeten verdienen. Zij doen het diepe denkwerk. Zij sturen de ontwikkelingen van bedrijven”, zegt Nurmohamed.
‘Bepaalde mensen zijn soms niet bereid om voor een bepaald bedrag te werken. Vandaar dat het betrekken van de functionarissen soms met hoge salarissen moet worden uitgelokt. Wanneer men praat over de topsalarissen, dan is er ergens wel een waarheid in het verhaal’, maar men moet aan de andere kant volgens Nurmohamed ook realistisch zijn. Hij is het ermee eens dat er verschillen mogen zijn in de hoogte van de salarissen van de directeuren bij verschillende staatsbedrijven, maar dat zou aan de hand van de profielen moeten worden bepaald.
Kavish Ganesh