De Pertjajah Luhur (PL) zal een ieder, ongeacht wie, die de wetten niet wil naleven, voor het gerecht dagen. In dit kader heeft de PL samen met de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), de Nationale Partij Suriname (NPS) en de belanghebbenden Barkat Mohabali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS) een kort geding aanhangig gemaakt tegen alle dertien leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) inzake de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan.
De voorzitter van het CHS is Eugene Merkus. Ondervoorzitter is Maya Manohar en de overige leden zijn Dennis Menso, Delano Landvreugd, Joan Nibte, Ricardo Vreden, A. Ramdhani, Raymond Landburg, W. Vrieze, Luziano Mentowikromo, Elisia Sandie, Robby Raghoe en Rajkumar Ramkalup. Tegen het CHS zelf is ook een rechtszaak aangespannen. “We hebben niets aan de bevindingen van het CHS. Het CHS en zijn leden moeten de attitude van ‘A no mi’ achterwege laten”, verklaart PL-voorzitter Paul Somohardjo in deze kwestie.
Behalve tegen de dertien leden van het CHS, is ook tegen de voorzitters van Hoofdstembureau Saramacca en Wanica, respectievelijk Laksmienarain Doebay en Roline Samsoedin, een kort geding aanhangig gemaakt. Volgens artikel 137 van het Kiesreglement moeten, nadat de terugroeping een feit is, de voorzitters van de betrokken hoofdstembureaus aan het CHS doorgeven of de desbetreffende kandidaten – in dit geval Mohabali en Sardjoe – de functie als assembleeleden aanvaard hebben of niet. Voorts wordt ook president Desi Bouterse gedagvaard, omdat die in de positie verkeert om de leden van het CHS te benoemen en te ontslaan. Het staatshoofd dient immers toezicht te houden op de handelingen van het CHS en als zodanig zal dan ook tegen hem als staatshoofd én tegen de Staat Suriname een kort geding worden aangespannen.
In de rechtszaak tegen de leden van het CHS is een dwangsom van SRD 5 miljoen per dag geëist, indien binnen 5 dagen na het vonnis geen vergadering is belegd. Voorts dient de voorzitter van het CHS binnen 1 x 24 uur de aanvaardingsbrieven te sturen naar Mohabali en Sardjoe, dit tegen een dwangsom van SRD 500.000 per dag. Ook in de rechtszaken tegen president Bouterse en de Staat Suriname wordt een dwangsom van SRD 5 miljoen per dag geëist, indien binnen vijf dagen nadat het vonnis is uitgesproken geen gehoor wordt gegeven hieraan. Een eventueel te betalen dwangsom zal worden aangewend ten bate van de minder draagkrachtigen in de samenleving, zoals de degenen die op dit moment geen Financiële Bijstand (FB) kunnen ontvangen. “Dat is het aandeel van de Pertjajah Luhur”, laat Somohardjo weten.
Ook de verrichtingen van de voorzitter van De Nationale Assemblee inzake de terugroepkwestie van Sapoen en Chitan worden nauwlettend in de gaten gehouden. Gehoopt wordt dat de DNA-voorzitter zich goed laat adviseren en de wet niet naast zich neerlegt. PL-voorzitter Paul Somohardjo benadrukt dat alle bovengenoemde instanties een brief hebben ontvangen over de terugroeping van Sapoen en Chitan, en dus ingevolge hun wettelijke verantwoordelijkheden moeten handelen en invulling dienen te geven aan de opvolging van de teruggeroepen leden door Mohabali en Sardjoe. De laatstgenoemden dienen een brief te ontvangen met betrekking tot hun aanvaarding als leden van De Nationale Assemblee.