In plaats van het stuwmeer krijgen eigenaren van de goudpontons het Sarakreekgebied voor twee jaar toegewezen voor goudwinningsactiviteiten. Dit is besloten door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Om de plaatselijke gemeenschappen hiervan op de hoogte te stellen, werd afgelopen weekeinde op Lebi Doti een krutu gehouden met dorpelingen uit de drie dorpen, Lebi Doti, Baku en Pisiang. De drijvende goudbedrijven krijgen een afstand van vijf kilometers van het dorp. Daarnaast gaan ze het dorp ook SRD 80.000 per maand betalen en het districtsfonds SRD 40.000. Volksvertegenwoordiger Gregory Rusland zegt dat hij begrepen heeft dat de lokale bevolking in eerste instantie niet zo blij was met de zaak. Hierdoor zouden dan achteraf geldbedragen zijn genoemd om de mensen tot andere gedachten te brengen.
De eerste vraag die hierbij moet worden gesteld is, waarom ondernemers die op een of andere manier al een investering plegen, maandelijks nog met een bedrag van SRD 120.000 moeten worden belast. De overheid kiest ervoor om de skalianhouders toestemming te verlenen om iets te doen dat de dorpsbewoners schade zal berokken. Simpelweg wordt er dus gezegd: “Jongens, jullie verrichten schade, dus betaal er ook wat voor.”
Aan de andere kant echter hebben de bewoners van bijvoorbeeld Saramacca en/of Tout Lui Faut nooit geld gehad van Staatsolie Maatschappij NV voor het ontwikkelen van een onaangename geur in hun leefomgeving. Dit zou zeker niet op het lijstje van corporate social responsibillity van de skalianhouders komen te staan. Volgens Rusland is dit stukje in beginsel niet nieuw. Er zou volgens hem zeker moeten worden gekeken naar wat de ondernemers voor de lokale bevolking kunnen doen. Rusland ziet er wel een punt in, waarbij er een additionele vraag kan worden gesteld. “Wat is de juridische basis voor zo een besluit en een dergelijke eis? Natuurlijk moeten de bedrijven voor zichzelf nagaan wat ze wel of niet kunnen. Als ze vinden dat ze het kunnen betalen, dan kunnen ze dat aangeven”, stelt Rusland. Rusland heeft de indruk dat dit besluit in overleg met de skalianhouders is genomen. “Ik heb één van hen horen zeggen dat zij nog geen exploratie hebben uitgevoerd. Ze weten dus nog niet wat ze daar zullen aantreffen. Het bevreemdt mij dus dat men, niet op basis van goede bedrijfsuitgangspunten, nu al zo een besluit heeft genomen. Verder storen ook de milieuaspecten mij. Men moet uitkijken dat men geen problemen van het ene gebied naar een ander gebied verhuist”, aldus Rusland.
Kavish Ganesh