‘We zijn terug in de jaren ‘80.’ Een andere verklaring heeft de oud-diplomaat en politicus Arnold Kruisland niet wanneer hij de verwikkelingen van het Centraal Hoofdstembureau in ogenschouw neemt. Kruisland heeft beslist geen goed woord over voor de CHS-voorzitter, Eugene Merkus. ‘Zijn boterham is afhankelijk van Bouterse. Als hij niet doet wat Bouterse zegt, is hij binnen 1 seconde voorzitter af en kan hij dat wit uniform niet meer aantrekken’, aldus Kruisland in gesprek met Dagblad Suriname. Hij roept de overige leden van het CHS op om in opstand te komen tegen deze handelwijze van de voorzitter, waarbij er een zware inbreuk wordt gemaakt op de rechtstaat. Dat het CHS een rechterlijk vonnis, dat aangeeft dat Sapoen en Chitan op wettelijke basis zijn teruggeroepen door de PL, desavoueert en een deurwaardersexploot, waarin aangegeven wordt dat binnen 24 uur invulling moet worden gegeven aan de open vacatures, negeert, zegt volgens Kruisland ‘meer dan 1.000 woorden’. ‘Dat geeft aan hoe het land wordt bestuurd, alles draait om macht. Suriname is verworden tot een machtstaat.’
President heeft de overlopers het hardst nodig
Gelet op de handelingen van het CHS, dat geen enkele toetsingsbevoegdheid heeft, maar slechts invulling moet geven aan de open vacatures maar toch hardnekkig weigert om dat te doen, zou president Desi Bouterse moeten ingrijpen. Maar meteen komt Kruisland met de veronderstelling dat de president de twee overlopers, Sapoen en Chitan, het hardst nodig heeft voor zijn minderheidscoalitie. ‘Hij heeft die 2 zetels hard nodig.’ Deze vormt juist de leidraad voor het CHS om alle democratische principes overboord te gooien en te voldoen aan de wens van de president, zegt Kruisland. Dan beseft hij weer op grond waarvan Suriname weer afstevent naar de jaren ‘80.
Staatsorganen stilgelegd in jaren ‘80
Kruisland kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren dat alle staatsorganen waren stilgelegd in de tachtiger jaren, waar dezelfde president, toen geen president maar als dictator, aanzat. ‘En deze zelfde situatie dreigt zich weer voor te doen in Suriname. Waar alleen Bouterse en zijn metgezellen het voor het zeggen zullen hebben, met alle noodlottige gevolgen van dien. Waar de democratische rechtstaat omver wordt geworpen.’ Hiervan is al sprake bij het CHS. Kruisland komt tot de bittere conclusie dat een heel belangrijk staatsorgaan lamgelegd is door Bouterse. Kruisland is er benieuwd naar welk ander staatsorgaan het volgende slachtoffer zal zijn op de slachtbank.
Asha Gajadien-Bhagwat