Bij het Hof van Justitie, dat onder meer belast is met de tuchtrechtspraak over deurwaarders en notarissen en in hoger beroep tevens over advocaten, komen er zo nu en dan klachten binnen tegen griffiers, deurwaarders, advocaten en notarissen. In zijn voornemen om de behandeling van klachten tegen griffiers, deurwaarders en notarissen in 2016 met enige voortvarendheid ter hand te nemen, heeft het hof gemeend om in de klachtenbehandeling enige structuur aan te brengen. Ter bevordering van een vlotte behandeling en een richtige afdoening van de klachten tegen griffiers, deurwaarders en notarissen, zal het hof in januari 2016 aanvangen met een klachtenbehandeling in raadkamer. Dit laat de waarnemend president van het Hof van Justitie, mr. Iwan Rasoelbaks, in een persbericht weten.
De bij het hof ingekomen klachten tegen advocaten worden reeds door de waarnemend president doorgeleid naar de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten met het verzoek de behandeling daarvan over te nemen. Deze klachten dienen door het Advocaten Tuchtcollege te worden behandeld. Tegen de beslissing van dit tuchtcollege staat hoger beroep bij het Hof van Justitie open. De bij het hof ingekomen klachten tegen griffiers, deurwaarders en notarissen zullen ingaande januari 2016 op de 4de vrijdag van elke maand in behandeling worden genomen van 09.00 uur tot 12.00 uur des voormiddags door mr. M.C. Mettendaf, lid van het Hof van Justitie, tevens portefeuillehouder ‘tuchtaangelegenheden’ van het hof. Bij belet of ontstentenis van haar zal mr. S.S.S. Wijnhard, lid van het Hof van Justitie, tevens medeportefeuillehouder ‘tuchtaangelegenheden’ van het hof deze taak overnemen. Van 12.00 uur tot 14.30 uur des namiddags zal Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, de behandeling op zich nemen.
Voornoemde klachten zullen in beginsel worden behandeld op volgorde van binnenkomst bij het hof. Mettendaf en Wijnhard zullen de waarnemend president tevens van advies dienen ter zake de aan hun toebedeelde klachten. Tijdens de klachtenbehandeling zal de rechter het vooronderzoek doen. De rechter zal de klager en de beklaagde, en indien nodig getuigen, doen oproepen om gehoord te worden. Bij het vooronderzoek zal allereerst de klachtwaardigheid van de gedraging die of het verzuim dat aanleiding gaf tot de klacht, worden beoordeeld. Bij gebrek aan klachtwaardigheid zal de waarnemend president de klacht bij met redenen omklede beslissing afwijzen. Indien de klacht niet wordt afgewezen, zal de rechter vervolgens de mogelijkheid onderzoeken om deze middels het treffen van een minnelijke regeling af te doen. De minnelijke regeling, ook die bereikt tijdens de behandeling van de klacht door Mettendaf of Wijnhard, zal door de waarnemend president worden bekrachtigd. De waarnemend president zal de klachten die niet zijn afgewezen of niet middels een minnelijke regeling zijn afgedaan, behalve wanneer het een klacht tegen een griffier betreft, doorverwijzen naar de tuchtzitting van het hof. Van de afwijzing of de doorverwijzing van de klacht, van het treffen van een minnelijke regeling, alsmede van de eventueel tijdens de klachtenbehandeling genomen tussenbeslissingen, zal melding worden gemaakt in het proces-verbaal en op het audiëntieblad.
Klachten over anderen worden niet in behandeling genomen
Klachten ingediend tegen anderen dan griffiers, deurwaarders of notarissen, worden niet in behandeling genomen. De klager zal zulks schriftelijk worden bericht en daarbij worden doorverwezen naar de bevoegde instantie voor het deponeren van de klacht.
De tuchtzitting van het hof zal ingaande februari 2016 worden gehouden op de 2de vrijdag van elke maand en zal aanvangen om 09.00 uur des voormiddags. Doorverwezen klachten tegen deurwaarders zullen worden behandeld door een vaste tuchtkamer, bestaande uit 3 rechters, te weten Rasoelbaks, Mettendaf en mr. S.J.S. Bradley en bij belet of ontstentenis van dezen, zal Wijnhard overnemen. Doorverwezen klachten tegen notarissen zullen conform de wet worden behandeld door een tuchtkamer bestaande uit de 11 leden van het hof, inclusief de president en de vicepresident. De leden moeten de 2de vrijdag van de maand, ingaande februari 2016, dus zoveel als mogelijk vrij houden in hun agenda voor de te houden tuchtzitting. Bij verhindering van één of meer leden, zullen zoveel mogelijk opvolgende leden-plaatsvervanger zitting nemen in de tuchtkamer. De klager, de beklaagde, de procureur-generaal voor het requisitoir (in geval van de behandeling van een klacht tegen een notaris) en eventuele getuigen zullen worden oproepen om te worden gehoord. Klachten tegen notarissen worden op de tuchtzitting in toga behandeld. De uitspraak van de beschikking van de tuchtkamer van het hof vindt evenals de behandeling van de klacht achter gesloten deuren plaats. De griffier zal de klager en de beklaagde een afschrift van de beschikking van de tuchtkamer verstrekken. De tuchtkamer zal in zijn beschikking tevens bepalen of en zo ja aan wie en op welke wijze zijn beslissing verder bekend wordt gemaakt. In geval van oplegging van de tuchtstraf van schorsing aan een deurwaarder dient de president van de Republiek Suriname hiervan in kennis te worden gesteld.
Klachten tegen rechters zullen in een later stadium op een nog te bepalen en bekend te maken wijze door het hof in behandeling worden genomen. Tot slot wordt opgemerkt dat als griffier in tuchtaangelegenheden is aangewezen mr. M.A. Ombre. Hij zal in zijn werkzaamheden worden ondersteund door mw. Ch. Tamsiran-Harris LLB.