‎Minister Moestadja heeft geen bemoeienis met birti wenkri's

Arbeidminister Soewarto Moestadja (r) was prominent aanwezig bij de opening van de Birtie Wenkri te Nickerie
Arbeidminister Soewarto Moestadja (r) was prominent aanwezig bij de opening van de Birtie Wenkri te Nickerie
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid is niet de motor achter de birti wenkri’s, die verrijzen in de verschillende districten. ‘Hij was slechts aanwezig in hoedanigheid van Arbeidsminister evenals collegaminister Soeresh Algoe van LVV, alsook vicepresident Ashwin Adhin’, zegt Mas Jo Moestadja, secretaris van de Stichting Birti Wenkri’s. Minister Moestadja was prominent aanwezig bij de openingen van de buurtwinkels in zowel het district Wanica als Nickerie. In december 2015 is deze stichting geproclameerd als te zijn een burgerinitiatief. De Stichting Birti Winkri bestaat uit voorzitter Soeparmin Djojobesari, secretaris Mas Jo Moestadja en penningmeester Michel Nathoe.
Om de druk op de portemonnee bij vooral de sociaal zwakkeren te verlichten, is de Stichting Birtie Winkri van start gegaan met het opzetten van volkswinkels, waar burgers tegen een lagere prijs de basislevensmiddelen kunnen aanschaffen. Voor een bedrag van SRD 65 krijg je een pakket aan goederen. In december heeft de opening van twee winkels plaatsgevonden te Santopolder en Magenta in het district Wanica en daarna in de Corantijnpolder en in de Van Dijkstraat in het district Nickerie. Het ligt in het vooruitzicht om meerdere birti winkri’s te openen te Koewarasan, Coronie, Saramacca, Commewijne en Marowijne. ‘Maar vanwege de grote animo en response vanuit de gemeenschap worden zaken momenteel geordend om vervolgens een doorstart te maken’, laat de secretaris van de stichting optekenen tegenover Dagblad Suriname.
Op welke wijze de Stichting Birti Winkri overleeft in de tijd van crisis, hier gaat een flinke dosis creativiteit aan te pas, benadrukt secretaris Moestadja. Wie de ondernemers en handelaren zijn die zich bereid stellen om goederen beneden de kostprijs aan te leveren, wordt liever niet prijsgegeven door de stichting. De secretaris onderkent dat dit systeem, waar een ruggensteun wordt geboden aan vooral de sociaal zwakkeren, in de rij van bestaande initiatieven komt te staan.
Partijvoorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, is jaren geleden ook met een soortgelijk project begonnen in verschillende buurten, uitgestrekt over enkele districten. De zogenaamde volkswinkels, waar burgers tegen een goedkope prijs de basis levensbehoeften kunnen aanschaffen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!