De NDP heeft de verkiezingen van mei 2015 glansrijk gewonnen, dat kan niemand ontkennen. Dat zij vanaf 2010 een financieel-economische chaos heeft gemaakt van Suriname, staat als een paal boven water. Maar hoe komt het dat zij toch in staat is geweest weer regeermacht te verwerven?
Ons volk heeft waarschijnlijk niet genoeg geleerd uit zijn geschiedenis; nog erger, ons volk kent zijn geschiedenis helemaal niet. Dit is echter niet verwonderlijk want nieuwe geschiedenisboeken liggen te rotten in magazijnen, omdat de president delen van de inhoud niet leuk vindt.
Uit interviews met de jeugd over onze onafhankelijkheid en de aanloop daar naar toe, is het opgevallen dat haast niemand een zinnig antwoord kon geven op heel simpele vragen rondom het proces van de onafhankelijkheid. Dat is meer dan treurig en toont aan dat de historie van ons land hen gewoon niet interesseert.
Wij moeten de regeringen die werden geleid door de heer Venetiaan wel het verwijt maken dat zij in al de jaren dat zij aan de macht waren, niet erin zijn geslaagd de geschiedenisboeken op onze scholen te actualiseren.
Het heeft totaal geen zin wederom redenen te zoeken en op te sommen waarom wij in deze ellendige financieel-economische situatie zijn beland. Maar het is wel zeker dat populistische zaken, zoals de algemene ziektekostenverzekering hieraan ten grondslag liggen. Het staat onomstotelijk vast dat de verantwoordelijken zaken niet goed hebben doorgerekend. Hetzelfde hebben wij gezien bij de verhogingen van de AOV en Kinderbijslag. Simpelweg stemmen kopen. En de president moet ons niet komen wijsmaken dat hij zoveel voor het volk heeft gedaan. Deze sociale wetten kun je nooit meer terugdraaien. Welke politicus zal het aandurven zijn vingers hieraan te branden?
Wij hebben ook mogen zien dat de president drie “top onderhandelaars/deskundigen” met de Suralco en Alcoa heeft doen onderhandelen. Het resultaat hiervan was het tekenen van een MoU, die uiteindelijk ook zijn weg heeft gevonden naar de prullenbak. Maar heeft het onderhandelingsteam of de president consequenties getrokken hieruit? Helemaal niet want dat is niet onze gewoonte. Bovendien is hiermee gebleken dat de mensen in dit team slechts zeer zwakke onderhandelaars zijn die zich laten voorzitten door de meest corrupte handelaar en pseudo grootondernemer van Suriname. Erger wordt het als blijkt dat men de Brokopondo-overeenkomst niet goed kent en de Alcoa toestaat de stuwdam te behouden tot december 2019. Hierdoor heeft de commissie er mee ingestemd dat Suriname in eigen vet gaar wordt gebakken. Soms vragen wij ons af of het wel zin heeft te ageren tegen deze president en zijn regering want uiteindelijk zal er toch niets van komen.
Maar er is hoop! Echter zullen wij nog verder het diepe dal in worden getrapt door de huidige president en zijn ondeskundigen onder leiding van zijn wonderkind van de Centrale Bank en ministerie van Financiën. Het voorbeeld van Venezuela ligt ons nog vers in het geheugen. Het grote offer dat men echter moest brengen is 16 jaar wachten en men ondertussen alles en ook alles is kwijtgeraakt. Triest is het, dat een hele generatie aan de bedelstaf is geraakt met uitzondering van partijloyalisten. Dus hetzelfde dat in Suriname staat te gebeuren. Maar wij willen niet leren uit onze geschiedenis, want dit is nu de derde keer dat hetzelfde ons overkomt.
Tenslotte moet ik heel eerlijk bekennen dat ook ik in 2010 zo stom ben geweest om een politieke opportunist (bedrieger) en beslist niet de slimste, wel de sluwste, tot president te helpen kiezen. Ik weet soms uit pure schaamte niet waar mijn gezicht te tonen en hoe dit aan mijn kinderen te verkopen. Gelukkig heb ik mijn fouten kunnen inzien en ben “bekeerd”, maar ik ben skeer.
Toni van den Hakker