Asiskumar Gajadien: “SER moet richting geven aan beleid regering”

Assembleelid Asiskumar Gajadien is ingenomen met de eerste stappen van de regering om te komen tot de instelling van een Sociaal Economische Raad (SER). President Desi Bouterse heeft de vakbeweging en het bedrijfsleven aangeschreven om voordrachten te doen voor de in te stellen Raad. De organisaties moeten uiterlijk 14 december meedelen wie hun vertegenwoordigers worden in de SER. “Men heeft te lang gedraald. Er is een aantal maatregelen doorgevoerd, dat wij getypeerd hebben als los zand. Een paar maatregelen hier en daar, terwijl het eigenlijk nog niet duidelijk is en welke richting wij opgaan. De SER zal met zijn adviezen richting moeten geven aan een goed beleid”, stelt de politicus. De SER is bij wet van 4 maart 2004 ingesteld. Het doel is de ordening van sociaaleconomische activiteiten te bevorderen. Volgens Gajadien heeft het staatshoofd te lang op zich laten wachten, omdat hij vanaf 2010 reeds 6 jaar de kans heeft gehad om deze raad in te stellen. Uitgaande van het principe van ‘liever te laat dan nooit’ hoopt hij dat er geen problemen ontstaan bij de instelling hiervan en mogelijke problemen zoals bij het Tripartiet Overleg Orgaan, waar delen in het verleden niet hadden geparticipeerd. “Ik hoop dat alles goed verloopt en dat wij een goede SER hebben, omdat er enorme vraagstukken zijn in de samenleving”, aldus Gajadien.
Economie Suriname gaat ten onder
Gajadien stelt dat de huidige economische situatie niet zo rooskleurig uitziet, ‘omdat wij onze economie ten onder zien gaan’. Anderzijds ziet hij ook dat er tot nu toe geen exact beleid gepresenteerd wordt door de regering onder leiding van president Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin. “Beleid is wat wij nodig hebben. Wij hebben het vertrouwen in de samenleving nodig.” Volgens de parlementariër is de ontevredenheid van de samenleving duidelijk te merken, wanneer ‘minister-governor Gilmore Hoefdraad’ een bepaalde mededeling of uitspraak doet. Het is volgens hem duidelijk dat het vertrouwen in hem er niet meer is. “Vertrouwen is een belangrijk aspect. Als je het eenmaal vergooit, krijg je dit niet gemakkelijk terug”, aldus Gajadien.
“President wekt geen vertrouwen in samenleving”
De politicus benadrukt dat naast Hoefdraad ook de president met welk regeerteam dan ook tot nu toe niet in staat is geweest het vertrouwen in de gemeenschap te wekken. Vandaar dat het van belang is dat instituten in place worden gebracht en dat het staatshoofd de adviezen zeker opvolgt. Vooral het feit dat Hoefdraad de functies van Financiënminister en Centrale Bank governor bekleedt, baart hem zorgen. “Ik blijf zeggen dat Hoefdraad gefaald heeft en medeschuldig is aan de economische malaise. De twee functies zijn en blijven onverenigbaar”, aldus Gajadien.
Adviezen FEP werden nooit door president opgevolgd
Na de verkiezing werd besloten om het Financieel Economisch Platform (FEP) in het leven te roepen die voor een korte levensduur sociaaleconomische adviezen aan de president zou geven. Na het uitbrengen van het rapport werd gauw duidelijk dat het staatshoofd niet voornemens was om de adviezen op te volgen. Gajadien hoopt dat de adviezen van de SER wel worden opgevolgd. De SER bestaat uit 13 leden: 5 op voordracht van de regering, 4 van werknemersorganisatie en 4 van ondernemersorganisaties. Daarnaast zijn er 6 vaste commissies voor sociale en economische aangelegenheden. Tijdens de vorige regeringsperiode is besloten om het Tripartiet Overleg nieuw leven in te blazen. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft hierin niet geparticipeerd. Het standpunt werd ingenomen om de SER in te stellen, aangezien in dit orgaan diepgaandere adviezen gegeven kunnen worden over maatschappelijke vraagstukken. De SER heeft de mogelijkheid om vraagstukken op wetenschappelijke basis te onderbouwen. Nadat de voordrachten binnen zijn, zal de SER op korte termijn in werking worden gesteld.
FR

error: Kopiëren mag niet!