In de genomen financiële maatregelen met de recente devaluatie van de SRD is er absoluut te weinig of geen aandacht voor de vergroting van productie en werkgelegenheid in ons land. Iedereen is het erover eens dat de sociale gevolgen van de devaluatie en de op handen zijnde prijsverhogingen van water en energie desastreus zullen zijn voor vrijwel alle huishoudingen. Het uit te zetten sociale vangnet door deze regering zal de enorme verhoging van de kosten van levensonderhoud niet volledig kunnen compenseren, zeker niet voor de midden en hogere klassen die hiervan niet of nauwelijks zullen profiteren. De Palu constateert dan ook dat onze beleidsmakers nauwelijks in staat zijn om een samenhangend actieplan te presenteren, dat het Surinaamse volk vertrouwen geeft en het perspectief biedt om op (korte) termijn uit deze malaise te geraken. ‘Wat wij als Palu tot nog toe hebben gehoord, is kommer en kwel met eenzijdige oplossingsmodellen in de richting van een krimpeconomie, met alle gevolgen van dien.’ De Palu vindt dat de bevolking in de gelegenheid gesteld moet worden om meer initiatieven te nemen om zodoende meer te verdienen. De mogelijkheden om zelf meer te ondernemen, zullen positief doorwerken bij het creëren van de zo broodnodige werkgelegenheid. De Palu ziet daarom als oplossing meer investeringen in de duurzame sectoren, zoals toerisme, landbouw en de dienstensector, en het stimuleren van ondernemerschap waarbij meer aandacht is voor productiviteitsverhoging alsook mentaliteitsombuiging van onze burgers.
In de gepresenteerde begroting voor 2016 is er duidelijk geen aandacht voor het stimuleren van de productie en het ondernemerschap. Het is volgens de Palu belangrijk dat juist nu met deze financiële crisis, met de productiesector aan tafel gezeten moet worden. In de gesprekken zal centraal moeten staan hoe de grootste knelpunten die onze productie, export en dienstverlenende sectoren ondervinden op de meest korte termijn weggewerkt kunnen worden voor onder andere onze toeristische en agrarische producten. Ook dienen de nodige financiële middelen te worden geheralloceerd en worden gereserveerd voor concrete projecten om op korte termijn onze productie op alle vlakken en dus ook de exporten te verbeteren en vergroten. In dit kader past direct het eindelijk opzetten van een ‘nationaal investeringsfonds’ om onder meer nieuwe productie-initiatieven te ondersteunen en het jong ondernemerschap te faciliteren.
‘We schieten er als land en volk niets mee op om elkaar de verdoemenis in te praten door te stellen dat Suriname failliet is en er geen geld is en er slechts aandacht is voor bezuinigingen vanwege teruggelopen overheidsinkomsten. Laat het duidelijk zijn dat de Surinaamse regering continu inkomsten heeft en uitgaven doet. De overheid is reeds jaren niet alleen de grootste werkgever, maar ook de grootste besteder. In 2016 staan 5 miljard aan inkomsten begroot en met de devaluatie, met andere realistischere inkomstenverhogende maatregelen kunnen deze inkomsten sterk omhoog gaan. Samenhangend beleid en groeikeuzen zijn belangrijk hierbij. Stringente keuzes vanuit de regering zijn van belang om duidelijkheid te verschaffen wat te doen met haar beperkte en schaarse inkomsten. In de uitgavenbegroting over 2016 staan SRD 724 miljoen voor aflossingen en ruim SRD3.8 miljard voor lopende, vaste uitgaven, dat zijn salaris en apparaatskosten om de overheid draaiende te houden. Slechts 8% van de totale uitgaven is gereserveerd voor kapitaalsuitgaven, waaronder onderhoud en sociale projecten. Hieruit blijkt overduidelijk dat de regering niet serieus is met investeringen in de duurzame productiesectoren.’
Voor de Palu is één ding duidelijk en dat is dat de huidige financiële crisis geen “business as usual” oplossingen kent. ‘We zullen de nodige financiële middelen moeten reserveren voor de productie- en exportontwikkeling om daarmee gericht meer te verdienen als land en de werkgelegenheid te stimuleren. De private sector zal hierbij een heel belangrijke rol te vervullen hebben. De Palu heeft altijd al de visie verkondigd, dat sociale investeringen hand in hand moeten gaan met investeringen in de reële sfeer, in het bijzonder de productie. Alleen door verbreding en vergroting van de productie zal de Surinaamse overheid de meerinkomsten kunnen genereren om de meerkosten van welk sociaal vangnet dan ook betaalbaar te maken. Doen we dit niet dan zal Suriname terecht komen in de neerwaartse inflatiespiraal, die ons nog verder in de afgrond zal drukken, een proces dat we reeds kennen uit het verleden’, aldus de Palu.