Een land gaat vooruit wanneer er gezonde economische bedrijvigheid gecreëerd wordt.
Gezonde economische bedrijvigheid houdt in dat ondernemers van het zelfde land in staat moeten zijn te kunnen produceren en te handelen in producten en diensten etc. Bij het versterken van je interne productie en interne handel die in handen blijft van je eigen ondernemers leidt het naar duurzame vooruitgang en welvaart op lange termijn.
Gezien de Surinaamse situatie spreekt het zich voor, dat Surinaamse grote ondernemers het best presteren in het buitenland dan in hun eigen land. Waarom? Heeft men zich ooit afgevraagd hoe dat komt? Kleine en middelgrote ondernemers gaan met de dag langzaam maar zeker achteruit. Het huidig beleid van de regering werkt dit alles in de hand..
China, internationale economische grootmacht presteert het meest in de Surinaamse economie.
Het heeft er veel van dat diverse Surinaamse regeringen allereerst de belangen van de Chinese regering dienen dan de belangen van de eigen Surinaams ondernemer.
Ordening van de binnenstad van Paramaribo geniet plotseling de hoogste prioriteit. Er zijn kortgeleden voorstellen gedaan aan de regering, waarbij er een moderne aanpak gepresenteerd was. Maar toch zit men te popelen om de particuliere bussen te verwijderen en hen te houden buiten ons stadcentrum.
De reden hier achter ligt mogelijk in het feit dat de regering de belangen van de grote Chinese winkeliers willen behartigen die in de afgelopen vijf jaren grote winkels hebben gebouwd buiten ons stadcentrum.
De huidig situatie is dat men vanuit de wijken en ver omliggende gebieden met de bus reist naar Paramaribo. Dit brengt met zich mee dat de koopkracht in de wijken van de grote winkels niet naar de wensen van de Chinese ondernemers is.
Middels de nieuwe aanpak die men van plan is uit te voeren, worden de bussen buiten het stadscentrum gehouden en dit zal er toe leiden dat weinig mensen naar Paramaribo zal komen en zo zal de koopkracht van de grote Chinese winkels buiten het stadcentrum toenemen.
Zie daar hoe de overheid meewerkt om de Surinamer te verarmen en belangen van buitenlandse ondernemers te behartigen.
Met het oog op de huidige financiële situatie met alle prijsstijgingen van de nutsvoorzieningen, en nu ook een devaluatie erbij is het een grote vraag hoe de huidige regering het bestaande en traditionele ondernemerschap in Suriname gaat helpen bevorderen en groeien en hoe nieuw ondernemerschap gepromoot zal worden tot duurzame economische groei? In hoeverre is dit alles financieel nog haalbaar in alle sectoren van Suriname? De staatsschuld van Surinamer stijgt met de dag, en verplicht of gedwongen moet het volk maar alles accepteren. In hoeverre bestaat er nog een financiële vrijheid voor het volk van Suriname?
Wat is het nut nu van het geboren en getogen Surinamer zijn na 40 jaar Staarkundig onafhankelijkheid?
Suraj Sahadew-Lall