De procentuele kans dat een man prostaatkanker krijgt, is gelijk aan zijn leeftijd. Prostaatkanker is een mannenziekte, maar raakt de gezinnen van de patiënt ook. Suriname kent nog geen goed georganiseerde patiëntenorganisatie op het gebied van prostaatkanker. In dit verband werd gisteren de Stichting Prostaatkanker Suriname (SPS) geproclameerd. Tijdens de persconferentie werd gesproken over het bezoek van Stichting Prostaatkanker Nederland (SPN) aan SPS. SPS wil werken aan de bewustwording van prostaatkanker in Suriname.
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder mannen. Het doel van het bezoek van de SPN uit Nederland is om een samenwerking met SPS te bevestigen, en SPS ondersteuning te bieden in de ruimste zin des woords. Daarbij is belangrijk de registratie van prostaatkankerpatiënten. De patiënten worden sinds kortgeleden geregistreerd. Er is nog steeds geen totaal beeld van het aantal patiënten in Suriname. De SPS wil de overheid zover krijgen om de specialisten te verplichten registraties op na te houden.
Ook zal er worden gewerkt aan de topzorg die nodig is voor deze patiënten. ‘Patiënten en specialisten moeten aan tafel gaan om te kijken welke behandelingen voor welke patiënt de beste is. De diagnose van prostaatkanker in de huidige tijd hoeft voor de patiënt niet het einde van de wereld te betekenen’, zegt Chas Warning, voorzitter van de SPS.
Kees van den Berg, voorzitter SPN, zegt dat vanwege het feit dat Suriname en Nederland dezelfde taal hebben, de samenwerking tussen de stichtingen gemakkelijker is. Zo zou het delen van ervaringen en documenten soepeler aan toe kunnen gaan. Aanstaande maandag wordt er door uroloog Jimmy Fernandes in de Grote Combe Kerk de eerste stap richting voorlichting vanuit het patiëntenperspectief gezet. ‘Wanneer men in Suriname zulk slecht nieuws hoort, houdt men het voor zichzelf. Die barrière moet worden doorbroken’, zegt Warning.
Kavish Ganesh