Guyana en Suriname moeten doorgaan met dialoog over grenskwestie

De regeringen van Guyana en Suriname worden aangespoord om de bilaterale koers voort te zetten met als doel het oplossen van de huidige grenskwestie. De Britse Hoge Commissaris naar Guyana, Gregory Quinn, die tevens fungeert als niet-ingezeten ambassadeur in Suriname, maakt dit bekend op maandag 2 november 2015. “We moedigen Guyana en Suriname aan om hun bilaterale contacten voort te zetten om dit probleem op te lossen”, zei de Hoge Commissaris over de kwestie. Quinn werd gevraagd over de mogelijke motivatie achter hernieuwde beweringen van Suriname over Tigri. De vraag was tegen de achtergrond van de beweringen van Venezuela en de verdiepte bilaterale / handelsbanden tussen de twee landen aangaande beide claims. Hij verklaarde dat het niet aan hem is om te speculeren over de redenen achter de recente opmerkingen van Suriname. Venezuela eist twee derde van het grondgebied van Guyana die rijk is aan mineralen en natuurlijke hulpbronnen inclusief olie. Suriname’s bewering is ook gericht op een gebied dat een belangrijke oliereserve moet hebben.
Kort na de aankondiging van president Desi Bouterse dat de kwestie van Tigri weer op de agenda zou zijn, werd een lucratieve deal met betrekking tot de rijstsector tussen Suriname en Venezuela aangekondigd.
Venezuela had maanden terug een rijstdeal afgezegd en in plaats daarvan een oliedeal gesloten met Guyana. Het werd onlangs bevestigd door premier Mozes Nagamootoo dat Venezuela een handelsembargo aan Guyana heeft opgelegd, waar het land weigert om rijst te kopen en brandstof te verkopen aan Guyana.

error: Kopiëren mag niet!