Monorath: “Silos gaat boekje te buiten!”

Monorath Silos gaat boekje te buiten!1
Monorath Silos gaat boekje te buiten!2Harish Monorath, de Deken van de Orde van Advocaten, is niet te spreken over de uitspraken van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie. “Zij is haar boekje te buiten gegaan! Het is mijn opleiding en niet dat van het ministerie”, stelt Monorath. De bewindsvrouw heeft vrijdag voor enorme commotie gezorgd door uitspraken die zij deed bij de opening van de beroepsopleiding voor advocaten. De Justitieminister verwees naar een advocaat van wie bekend is geworden dat hij 235.000 Amerikaanse dollars heeft verduisterd van een cliënt. “Ik ben benieuwd als men deze advocaat afschrijft van het tabloid. Men doet het niet, terwijl het beroep een ereberoep is.” Het niet treffen van sancties door het Hof van Justitie wanneer het nodig is, is volgens haar er mede de oorzaak van dat het beroepsniveau verlaagd wordt. “De advocatuur moet niet meer gezien worden als een sociaal vangnet van mislukte juristen en officieren. Absoluut niet, onze stand gaat omlaag”, ging ze verder. De minister stelde dat steeds meer advocaten bij hun beëdiging ervoor kiezen om de belofte af te leggen in plaats van de eed. Mogelijk gaan zij er vanuit dat de belofte bij het doen van onacceptabele handelingen minder zwaar is. Verbaasd over deze uitspraken verliet niet alleen de raad van bestuur van de Orde van Advocaten de zaal, maar ook de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. Monorath vindt dat de minister zich moet schamen voor dergelijke uitspraken, omdat het ministerie geen cent heeft uitgegeven om de opleiding op te starten om zo de kwaliteit binnen de advocatuur te verbeteren. “Dan komt de minister en beledigt zij ons allemaal. Dat heeft erin geresulteerd dat wij de zaal hebben verlaten.” De deken vindt dat Silos naast het aanwezige publiek ook haarzelf heeft beledigd, wat niet oorbaar is in een betamelijke rechtstaat.
HvJ eigendunkelijk beledigd van het oogluikend toelaten van diefstal
Monorath zegt dat indien de bewindsvrouw een boodschap wenste over te brengen, dit niet op de juiste wijze naar buiten is gekomen. “Op een gegeven moment klapt zij met haar handen op het podium en dan zegt zij dat niemand meeklapt. Ik denk dat de stagiaires geheel verbouwereerd waren en niet wisten wat zij moesten doen. Hun patronen werden beledigd, de stageperiode werd beledigd.” Wanneer je zegt dat het Hof van Justitie niets doet, zeg je dat het Hof oogluikend diefstal toelaat. Dat is een verregaande belediging naar het totale Hof toe. Dit is volgens Monorath in ieder geval niet in goede aarde gevallen bij Rasoelbaks, die terstond de zaal en de locatie verliet. Volgens de advocaat had de minister het over het instellen van een stage-instituut. Hierdoor bekroop hem het gevoel dat zij de Advocatenwet niet zo goed heeft gelezen. De nieuwe Advocatenwet praat volgens hem over het college van toezicht, dat op zich veel meer doet dan een stage-instituut. Hij vindt het daarom heel jammer dat er op zo een manier is omgesprongen met een opleiding, die start met moraal en ethiek. “De raad is diep teleurgesteld in de minister”, aldus Monorath.
Ministerie doet niets aan defecte airco’s Hof; griffiers in staking
“De minister heeft haar beklag gedaan, maar ondertussen werkt de airco bij het Hof van Justitie al drie maanden niet en leven wij als varkens daar. De minister zegt niet dat de griffiers per vrijdagmorgen in actie zijn gegaan. Zij heeft mijn collega’s beledigd door te zeggen dat kosteloze bijstandzaken sociale donaties zijn van de staat.” Volgens Monorath is kosteloze bijstand een gunst van advocaten, wanneer de staat hen oproept om te kunnen voorzien in rechtsbijstand wanneer arme burgers dat niet kunnen betalen. Dit, terwijl de uitbetaling van de kosteloze bijstand al reeds drie jaar achter loopt.
Silos nog steeds ingeschreven als advocaat in tabloid
“Ik weet niet of de minister haar ontslag als advocaat heeft ingediend. Als ze dat niet heeft gedaan, komt ze nog steeds als advocaat voor op het tabloid. Zover mij bekend, heeft zij haar ontslag als advocaat niet ingediend.” Overigens komt de naam van de minister op alle civiele rollen nog prominent voor. Monorath zegt dat de bewindsvouw hierdoor ook in strijd handelt met de normen en waarden. “Er zijn 200 advocaten. Als 8 het fout doen, moeten we die 8 eruit halen, maar we gaan niet die 200 over n kam scheren”, aldus Monorath.
FR

error: Kopiëren mag niet!