“Stoer en dictatoriaal gedrag,” zo typeert Harriette Ramdien, gewezen assembleelid en politica van de VHP het gedrag van de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc), Robert Peneux. Dat de minister in al zijn toespraken de nadruk op legt dat hij het belang van het Surinaams kind voorop stelt, wordt door Ramdien aangeduid als de grootste leugen ooit. Indien hij het daadwerkelijk zou menen met het Surinaams kind, zou hij de kinderen niet de dupe laten worden van zijn beleidsmaatregelen. Behalve dat leerkrachten niet uitgeleend worden aan bijzondere scholen en stichtingen, blijkt ook dat leerkrachten die al jaren geleden uitgeleend waren aan stichtingen waar kinderen met een beperking verblijven, abrupt weggehaald worden.
Heel kwalijke zaak
Ramdien typeert dit fenomeen als heel kwalijk, dictatoriaal en “niet kunen”. Leerkrachten die jaren uitgeleend waren aan sociale instellingen waar kinderen met een beperking verblijven, krijgen een brief toegestuurd van het ministerie van Onderwijs dat zij les moeten geven op school. Dit is dictatoriaal, stelt Ramdien. Jaren geleden was in nauw overleg met partijen besloten om de leerkracht uit te lenen aan een sociale instelling. “En dan kan je die leerkracht niet plotseling weghalen uit die instelling om les te geven op een school. Deze leerkrachten hebben immers de laatste vernieuwingen binnen het onderwijs niet eens gevolgd. Volgens Ramdien, die van huis uit ook leerkracht is, is dit overnight besluit van de minister nadelig voor zowel de leerlingen als de leerkracht. De leerlingen zijn beslist niet gediend om les te krijgen van een leerkracht die de vernieuwingen binnen het onderwijs niet heeft gevolgd en nota bene door de tijd heen ontwend is om voor de klas te staan.
Sociale instellingen stuurloos
Het weghalen van de leerkrachten uit de sociale instellingen waar kinderen met een beperking verblijven heeft als gevolg dat deze instellingen stuurloos zijn. De vervanging binnen korte termijn gaat heel moeilijk. “Heeft de Onderwijs minister wel gevoel voor het kind met een beperking,” vraagt de politica zich af. Zij wijst erop dat het Onderwijsministerie een opvoedkundig ministerie is en daadwerkelijk het kind centraal moet stellen, ongeacht een kind met een beperking. Geen enkel kind mag de dupe worden van een door de Onderwijsminister ingevoerde beleidsmaatregel.
Is er een evaluatie geweest
Ramdien vraagt zich af of de Onderwijsminister op een gedegen wijze geëvalueerd heeft alvorens hij ertoe over is gegaan om deze rigoureuze beleidsmaatregelen door te voeren. Er wordt te weinig geëvalueerd binnen het ministerie, volgens Ramdien. En dit is een grote hiaat binnen het onderwijssysteem. Het zou volgens Ramdien van meer wijsheid getuigen indien de minister, als hij toch nog zijn zin wil doordrukken, een passende afbouwregeling zou hanteren voor de leerkrachten die uitgeleend zijn aan stichtingen. Ook moet in nauw overleg met de leerkrachten besloten worden of die teruggaan naar een normale school of dat zij hun krachten door willen blijven aan die sociale instelling. Ramdien voegt er aan toe dat de minister niet moet vergeten dat ook de kinderen met een beperking die verblijven in een sociale instelling, tot het Surinaams kind behoren.
Asha Gajadien-Bhagwat