Errol “Big Fellow” Veldbloem 65 jaar

De jarige Errol Veldbloem en echtgenote, dansen samen met de familie onder begeleiding van Clifton Braam van ‘1 en 1 is 3’.
De jarige Errol Veldbloem en echtgenote, dansen samen met de familie onder begeleiding van Clifton Braam van ‘1 en 1 is 3’.
De voorzitter van de Wanica Sportorganisatie (WSO), Errol “Big Fellow” Veldbloem vierde dinsdag zijn 65ste jaardag. De ‘straatadvocaat’ staat er bekend om geen blad voor zijn mond te nemen als het gaat om voetbalzaken. Maar wie is deze Veldbloem? In elk geval is hij Moengonees. ‘Een echte, want naar de stad kwam ik met de boot’, zegt Veldbloem aan Dagblad Suriname. Hij zag het levenslicht op 27 oktober 1950 en heeft ook af en toe op Abrabroki gewoond.
Korte voetbalcarrière
Veldbloem heeft een korte voetbalcarrière gekend. Hij begon in Moengo bij de jeugdclub Jong TTG op 9-jarig leeftijd. Daarna speelde hij voor RCS, een ploeg van Abrabroki. Er werd toen gespeeld te Beekhuizen en Bronsplein. Lang kon hij niet voetballen, want een na een beenbreuk besloot hij op 14-jarig leeftijd te stoppen ermee. Maar de liefde voor voetbal was zo groot, dat hij niet zonder kon. Veldbloem zou als Moengonees supporter moeten worden van Robinhood, want veel Moengonezen speelden voor deze ploeg, denkende aan Haltman en Sion. Maar Veldbloem was ook goed bevriend met Rinaldo Brammerloo, die in feite ook op weg was naar de stad om voor Robinhood te spelen. Echter ging het op de eerste training bij Robinhood al mis. De toenmalige doelman van Robihood, Nella van Dorpel, vroeg aan trainer MacNack wie deze ‘keskesi’ (aap) was. Brammerloo was zo boos, dat hij de club meteen de rug toekeerde. Hij werd opgevangen door de toenmalige nieuwslezer Dundas. Deze was een fervente fan van Transvaal en bracht hem om daar te spelen. ‘Zodoende heb ik ook het pad van Brammerloo gekozen en ben ik sindsdien een Transvaal-supporter in hart en nieren geworden’, zegt Velbloem.
Bestuurscarrière
Veldbloem was in het dagelijks leven ambtenaar en heeft gewerkt voor de ministeries van Arbeid en Sportzaken. Maar hij ging ook het pad op van bestuurder op voetbalgebied. In de jaren 90 richtte hij zijn eigen voetbalclub op, te weten SV Big Fellow. De naam Big Fellow heeft ook een verhaal. ‘Ik was in een bar in Trinidad en zat alleen een flesje rum te drinken. Toen kwam iemand en vroeg me een shot. Nadat hij deze gedronken had, zei hij tegen me: you are a big fellow. De naam sloeg aan bij mij en ik heb het meegenomen naar Suriname.’ Met Big Fellow werd Veldbloem kampioen van het Randdistrictentoernooi en promoveerde naar de SVB Topsectie. ‘Ik had toen geen geld meer en verkocht het team aan Jai Hind’92. Ik was de eerste persoon in Suriname die een team verkocht had’, zegt Veldbloem. In 1996 besloot hij de toenmalige voorzitter van de Pontbuiten Voetbalbond, George Deul, te ondersteunen als competitieleider. ‘De naam werd toen veranderd in Wanica Sportorganisatie. Ik werd later ondervoorzitter en de laatste jaren ben ik voorzitter geworden’, geeft hij het verloop in het kort aan.
Wens
Veldbloem zegt dat als ieder mens, ook hij dieptepunten en hoogtepunten heeft gekend in zijn leven. ‘Mijn diepste punt was toen mijn beide zonen enkele jaren terug aangehouden waren in een 93kg-drugszaak van het A-Team. Je kunt je je voorstellen hoe ik me toen als vader voelde. Nadien zijn beide zonen onschuldig verklaard en vrijgelaten.’ Hoogtepunt was de decoratie van Veldbloem door de president in 2013. En dan samen met zijn boezemvriend Kenneth Themen. ‘Ik ben al 65 jaar en heb bereikt wat ik kon. In de toekomst wil ik Suriname op een WK zien. En ik hoop het mee te maken. Door een ander beleid te voeren kan dat na 8 jaar.’ Veldbloem heeft dinsdag zijn jaardag gevierd op het George Deulsportcomplex te Hanna’s Lust.

error: Kopiëren mag niet!