De Melk Centrale Paramaribo (MCP) is de afgelopen periode veel in het nieuws geweest. Dit kwam vaker vanwege ontevredenheid vanuit de richting van de veehouders bond. Dewkoemar Sitaram, MCP directeur zegt dat MCP’s partner voor wat de vertegenwoordiging van de boerenorganisatie betreft het bestuur van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren is. “Daar hebben wij goed contact mee. Er zijn daar ook klachten, maar er is voldoende overleg om problemen intern op te lossen”, zegt Sitaram. De klacht van de keuringsnormen is volgens Sitaram alledaags, maar er zijn wettelijke voorschriften waar het bedrijf bij de keuringen op moet letten. “Wij proberen de melkkeuringen, naar de melkboeren toe, zo transparant mogelijk te houden. Bij eventuele klachten kunnen de melkboeren persoonlijk erbij staan zodat zij kunnen zien hoe de keuringen geschieden. Transparanter dan dat kan het niet zijn”, zegt onderdirecteur Louis Notosoewito.
MCP is de enige verwerker die alle aangeboden hoeveelheid rauwe melk, na keuring opkoopt en verwerkt. Conform vergunningsvoorwaarden moeten alle melkverwerkers rauwe melk opkopen . Volgens Sitaram is dat jammer genoeg nog niet zo ver en is MCP de enige die dat doet. “Als parastataal bedrijf van de overheid geven wij graag invulling eraan. Het is aan de directie en de boeren gelegen, om gezamenlijk hoogwaardig, en goede kwaliteitsmelk te produceren, om vervolgens hoogwaardige eindproducten te produceren voor de consument”, zegt de directeur.
Bij gepasteuriseerde producten, is het belangrijkste aspect dat er koelketens moeten zijn. MCP adviseert ook op de verpakking dat het product tussen 4 en 7 graden koel bewaard moet worden. Bij de retailer, doordat de koelruimte heel de dag open en dicht gaat, stijgt de temperatuur veelal tot boven de 10 graden. In gevallen waar de melk een temperatuur boven de 10 graden bereikt, is de kans groot dat bij de melk, een paar dagen voor de vervaldatum al, er verzuring kan optreden. “Als bedrijf zijn wij helaas niet in de omstandigheid om overal een koelvitrine te plaatsen. Afhankelijk van de resultaten van de komende periode zullen wij die investering overwegen”, zegt Sitaram.
Dagblad Suriname kreeg ook een rondleiding op het complex van de MCP. Bij de keuring, in het laboratorium, was het duidelijk te merken dat zaken voor zowel de boer als voor de MCP niet zo makkelijk toe gaan. Een twijfelende boer werd in de gelegenheid gesteld om bij de keuring van zijn melk erbij te staan. De boer leverde twee ladingen koeien melk van één zelfde koe, waarbij beide niet met elkaar overeenkomende resultaten uitwezen. De boer gaf zoals in alle andere gevallen, begrijpelijkerwijs aan niet te begrijpen hoe dat mogelijk was. Sitaram, aan de andere kant, geeft op dit gebeuren aan dat als dit resultaat nu in het laboratorium wordt gecheckt, de keuringen worden herhaald, en het resultaat dan nog beneden norm is, de melk niet als volwaardig zal worden gecategoriseerd. “Ik heb wel begrip voor de boer, maar ik ben geen veeteeltdeskundige. Ik ben een verwerker. Wij analyseren de grondstof en geven op grond van de resultaten aan of de melk goed is of niet. We hebben hier ook te maken met een voedingsmiddel die ik aan de consument verkoop. Ik kan geen lage kwaliteit grondstof opkopen en die tot een hoge kwaliteitsproduct omtoveren. Ik moet melk van goede kwaliteit hebben”, zegt Sitaram. Om dit probleem op te lossen, heeft de MCP de boeren aanbevolen, om in zulke gevallen deskundigheid van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij in te schakelen, om zodoende, de kwaliteit van de melk op niveau te houden.
MCP is van een op melk geconcentreerd bedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met meer nevenproducten. Zo werkt het bedrijf momenteel niet alleen aan melk, maar ook aan innovatie en variaties om de klant tegemoet te komen. De naschoolse opvang is voorlopig stopgezet. MCP heeft sinds 2013 ook haar bijdrage geleverd aan dit project, in de vorm van levering van ontbijtpap. Het ging om leveringen voor circa 60.000 leerlingen van de basisscholen. MCP leverde een aantal smaken ontbijtpap. Het nieuwe dat erbij komt kijken is de cassave pap. Sitaram hoopt dat MCP, na de evaluatie van de naschoolse opvang weer haar bijdrage aan dit project kan leveren.
Kavish Ganesh