Liefda Somo, voorzitter van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname, (VVS), reageert enigszins geschokt op het nieuws als zouden er ongeveer 500 verpleegsters gehaald worden uit Midden Java. Zij zegt te hopen dat het een verkeerd bericht is, die de Indonesische Jakarta Post onlangs publiceerde. “Ik vraag me af of het nu noodzakelijk is om verpleegsters te laten halen als we moeten bezuinigen en waarom er geen mogelijkheden gecreëerd worden voor de Surinamer om hieraan invulling te geven.” De VVS-voorzitter zegt dit niet te kunnen beamen, omdat zij niet over de cijfers beschikt of er sprake is van een tekort met betrekking tot dit beroepenveld. “Ik weet wel dat ziekenhuizen in februari-maart tijdens een seminar individueel hebben aangegeven een tekort te hebben. Er is echter geen presentatie geweest door niets en niemand over het tekort, maar wij gingen uit van het project waarbij er gebruik gemaakt werd van de aanvoer van Filipijnse krachten.” De VVS-voorzitter stelt dat als er geen sprake is van een groot tekort, je dan geen mensen moet laten halen.
Filipijnse verpleegsters tijdelijk
In een gesprek met voormalige directeur en minister van Volksgezondheid is volgens Somo aangegeven dat het geval van de Filipijnse verplegers van tijdelijke aard was. Er was wel geen plan gepresenteerd om het tekort waarover men het toen had weg te werken. “Ook hadden we op het kabinet gesproken met de raad van adviseurs, de heren Jules Wijdenbosch en Errol Alibux, waarbij wij ook hadden gevraagd naar een nationaal verpleegkundig opleidingsprogramma en welk plan ze hebben om na het vertrek van de Filipijnen, hun plaatsen te besteden aan Surinamers. En met de zicht op de bouw van nieuwe ziekenhuizen heb ik geen plan gezien. Misschien is er een plan ingediend, waarbij invulling gegeven wordt aan het verpleegkundige gedeelte”, meldt Somo.
Genoeg geïnteresseerden die dit beroep willen uitvoeren in Suriname
Somo merkt op dat er genoeg geïnteresseerden zijn op Surinaamse bodem die dit beroep willen uitoefenen. “Ik probeer eigenlijk in contact te komen met het ministerie van Volksgezondheid, maar ik heb nog geen reactie gehad om na te gaan wat de reden is geweest om deze weg op te gaan. Waarom verkiest men om buitenlandse arbeiders te nemen op een terrein, waar de eigen Surinamers geïnteresseerd zijn. Al is er sprake van een tekort, het is ook een feit dat men daaraan niets heeft gedaan. Je kan je namelijk niet inschrijven op school, je moet in dienst genomen worden op een instelling om dit beroep te kunnen volgen en dat is al een barrière. In plaats dat men zoekt naar mogelijkheden om de Surinamers te accommoderen, zoekt men naar buitenlandse krachten. Ik weet niet of de berichtgeving op waarheid berust, maar indien het zo is, betreuren wij als vereniging deze actie en we zullen alles doen om te weten waarom en waar deze nieuwe groep gaat werken. Want recentelijk is er ook een bericht verschenen van het ministerie van Arbeid, waarbij men aangeeft dat men bezig is arbeidsplaatsen te creëren en nu komt dit tegenstrijdige bericht eigenlijk. Maandelijks worden we ook geconfronteerd met berichten, waarbij de ziekenhuizen zich afvragen hoe zij de verpleegsters, die al in dienst zijn, gaat betalen. Buitenlandse krachten zijn duurder. Dus ik hoop van harte dat bericht niet op waarheid berust”, aldus VVS-president Somo.
Recent werd bekendgemaakt dat uit Midden-Java 500 verpleegkundigen naar Suriname gehaald zullen worden vanwege de toenemende vraag voor medische professionals in verschillende ziekenhuizen van het land. Midden-Java gouverneur Ganjar Pranowo zei dat de verzending gebaseerd is op een verzoek van de regering Suriname zelf. “Men heeft specifiek gevraagd naar verpleegkundigen met vaardigheden om nierfalen te behandelen.” Om aan de eisen te voldoen, zou het provinciebestuur nieuwe afgestudeerden werven uit verschillende verpleeghuizen in Midden-Java. Afgezien van de medische hulpverleners, is in Suriname ook behoefte aan boekhoudkundige en bancaire specialisten en meer.