Naar internationaal gebruik wordt jaarlijks op de eerste maandag van de maand oktober wereldwijd Habitatdag gevierd. Deze dag is een soort ijkmoment waarbij nationaal, regionaal en internationaal wordt stil gestaan bij de habitatsituatie. Het thema voor 2015 is “Public Spaces for All” vrij vertaald “Openbare ruimtes voor een ieder”. Doelmatige huisvesting voor een ieder behoort tot één der primaire levensbehoeften; afhankelijk van de toegankelijkheid en bereikbaarheid van een goede en betaalbare woning kan mede het niveau van het zich welbevinden oftewel welzijn worden gemeten. In eigen land zijn de regering en de bevolking het in elk geval over eens dat er een relatief grote woningbehoefte bestaat, welke vooralsnog leidt tot waarneembare woningnood. Woningnood draagt in zich de dreiging en stagnatie van menselijke groei en ontwikkeling, welke indringende gevolgen heeft voor de eigen persoonlijke en nationale ontwikkeling. Woningnood beperkt het individu alsook groepen van personen – gezinnen en families – in sociaalmaatschappelijke participatie en integratie.
De huidige regering heeft de aanpak van de woningbehoefte en in het verlengde daarvan de woningnood tot één der speerpunten van het sociaal beleid gemaakt. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft ook een eigen specifieke verantwoordelijkheid in het beleid betreffende de huisvesting. Wereld Habitatdag is sinds 1985 dé dag om aandacht te vragen voor het wereldwijde huisvestingsprobleem. En dat is nog steeds hard nodig: bijna twee miljard mensen hebben geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd. Miljoenen kinderen groeien op in ongezonde, onveilige leefruimten en lopen grote gezondheidsrisico’s. En het probleem wordt elke dag groter. Door de oprukkende verstedelijking komen elke week een miljoen mensen bij in de sloppenwijken bij de grote steden. Velen van hen trekken uit bittere noodzaak naar de stad. Zonder geld en zonder werk komen zij terecht in één van de vele sloppenwijken. Hen wacht vaak een werkloos, armoedig bestaan. Wie in een sloppenwijk woont, kan nauwelijks ontsnappen aan de armoede, die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Mensen die in krotten leven, leven in angst, angst voor de gezondheid en veiligheid van hun kinderen, angst voor regen, natuurrampen, diefstal en angst om uit hun (vaak illegale) onderkomen te worden gezet. Zij missen de rust van een gezonde, veilige leefruimte. Het doel van Wereld Habitat dag is om na te denken over de toestand van onze dorpen en steden en het fundamentele recht van iedereen op adequaat onderdak. Het is er ook om overheden te stimuleren om hun steden zo te bouwen dat ze voor iedereen geschikt zijn. Straten en openbare ruimtes worden vaak over het hoofd gezien en ondergewaardeerd, maar worden steeds meer beschouwd als de ruggengraat van de steden. Openbare ruimtes zijn plaatsen die toegankelijk en plezierig zijn voor allen. Goed opgezette en beheerde openbare ruimten en straten zijn een belangrijke troef voor een stad voor de leefbaarheid en de economie, omdat de waarde van onroerend goed verhoogt. Het bevordert handelsactiviteiten, verbetert de veiligheid, bevordert sociale cohesie en gelijkheid, verbetert de gezondheid en het welzijn, verbetert het milieu, maakt de stad aantrekkelijker en bevordert effectiever en efficiënter transport en mobiliteit.