Uit de twee laatste weekstaten van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt volgens parlementariër Asiskumar Gajadien dat de werkrekening van de staat van SRD -800 miljoen springt naar SRD +800 miljoen.
Dat betekent volgens Gajadien dat er bijkans SRD 1.6 miljard bij is geschreven. De voorschotten die vanuit de CBvS aan de staat waren gegeven, waren SRD 500 miljoen. “Op dit ogenblik is dat nul”, zegt Gajadien. Al met al zou dat volgens Gajadien betekenen dat de staat 2.1 miljard bij heeft geschreven. Om hoeveel leningen het exact gaat en welk deel gefinancierd wordt, of monetair gefinancierd wordt, is vooralsnog onduidelijk. “Als we kijken naar de liquiditeitenmassa dan zien wij dat dit niet is toegenomen. Er zijn dus heel wat zaken die onduidelijk zijn.” Al met al zal er volgens Gajadien duidelijkheid moeten komen in deze situatie. De minister heeft aangegeven dat hij het parlement komende week wil informeren. Gajadien kijkt er naar uit.
Een ander onderwerp dat volgens Gajadien veel vragen oproept, is dat de minister van Financiën onlangs een overzicht heeft opgestuurd van een betalingsachterstand van 900 miljoen. “Nu zien wij in zijn verklaring dat er een betalingsachterstand van 1.400 miljoen is. Al deze zaken roepen vraagtekens op over wat voor beheer we over onze financiën hebben”, zegt Gajadien.
Met de wijziging van de bankwet zijn er volgens de parlementariër voldoende instrumenten om, indien de president van de CBvS en de minister van Financiën buiten hun boekje gaan, zaken af te straffen.
Gajadien heeft onlangs ook aandacht gevraagd voor de duizenden reçu’s waar er mogelijkerwijs mee gefraudeerd zou zijn.
Een lid van de regering heeft bij de onderhandelingen met het bedrijfsleven en vakbeweging de informatie naar buiten gebracht. Gajadien vind het jammer dat de minister van Financiën het lid niet het heeft aangesproken. De minister gaf onlangs aan dat er geen reçu’s zijn afgewezen door het ministerie van Financiën. “Aan de andere kant heeft de minister mij zelf aangegeven dat er onregelmatigheden zich hebben voorgedaan, voornamelijk bij bestelbonnen onder de SRD 4.000”, stelt Gajadien.
Kavish Ganesh