Iwan Rasoelbaks, de waarnemend president van het Hof van Justitie, heeft vrijdagmorgen officieel het nieuwe zittingsjaar van de rechterlijke macht ingeluid. Rasoelbaks bracht hierbij naar voren de gedragscode voor rechters, efficiëntie en snelle afhandeling van rechtszaken en de verzelfstandiging als drie van de hoofddoelen aan die het Hof in het komend zittingsjaar wil gaan realiseren.
Rechtszaken gaan niet meer eindeloos duren. Rechters krijgen gedragsregels en kunnen worden aangeklaagd. “Een tijdperk van transparantie, waarbij openheid komt van handel en wandel binnen en buiten de rechtelijke organisatie, is aangebroken.” Rasoelbaks heeft in dit kader gesproken over een scala van veranderingen die zullen optreden. Zaken zoals het opstarten van de raio-opleiding en opleidingen van griffiers, deurwaarders en schrijfjuristen, het reorganiseren en het inbouwen van managementfuncties, de voortzetting van de deskundigheid bevorderende opleidingen voor de rechterlijke organisatie en anderen. Ook dat de rechterlijke organisatie gereed gemaakt wordt om een goed beheer te hebben van en verantwoording af te leggen over de aanwending van financiële middelen voor de bedrijfsvoering. De verwachtingen zijn dat de processen niet meer eindeloos zullen duren. Stagnaties door uitstellen en andersoortige proceshandelingen zullen tot het verleden behoren. Vonnissen kunnen vooralsnog binnen drie maanden beschikbaar zijn. Het streven is om deze termijn steeds korter te maken. Met het procesreglement komen nu twee in plaats van vijf advocatenrollen.
Het ligt in de bedoeling dat met voormelde planning, committering en voortvarende aanpak en met beschikbaarheid van financiële middelen de rechterlijke macht de eerst komende vijf jaren zal uitgroeien tot een efficiënter functionerende Staatsmacht binnen de rechtstaat Suriname. Het moet een wezenlijke bijdrage leveren aan het gelijkelijk garanderen van welvaart en welzijn voor de natie, aldus Hof-president Iwan Rasoelbaks. Tijdens de opening van het zittingsjaar 2015-2016 heeft het Hof van Justitie (HvJ) het procesreglement voor advocaten, deurwaarders en kortgedingrollen (handelsrollen) gepresenteerd. Op 6 november volgt de ingebruikname van de ‘Code of Conduct’, de gedragscode voor rechters, “twee markante momenten voor de Surinaamse rechtspraak.”
De gedragscode waarborgt de zes kernwaarden waarmee de rechtspraak wordt beleefd. Deze zijn onafhankelijkheid, onpartijdigheid, gelijkheid, integriteit, deskundigheid en betamelijkheid. Rasoelbaks benadrukt dat rechters altijd al met gedragsregels werken. Deze krijgen zij mee in hun opleiding en verschillende trainingen. Met de code toont het Hof dat rechters oprecht de gemeenschap op weg naar welvaart en welzijn dienen, conform de kernwaarden. En dat zij het ambt van rechter op een waardige wijze uitdragen. “Het is belangrijk dat de gemeenschap nu ook weet waaraan de rechter zich dient te houden bij het rechtspreken. De gedragscode is door alle rechters unaniem aangenomen als hoofddocument op 30 juni. Drie jaar lang zijn er interne sessies gehouden.” Rasoelbaks geeft aan dat de gedragsregels internationaal verplicht zijn voor de rechterlijke macht.