Als er van de jaarrede van de president moet worden uitgegaan, komt er voor de bauxietsector een investering van $3 miljard. Er komt een raffinaderij of op de locatie van Paranam of in West- Suriname. Bauxiet uit West-Suriname zal worden ingezet voor de nieuwe raffinaderij. De president maakte een concrete melding van het principeakkoord, dat door de regering van Suriname en multinational Aluminum Company of America (Alcoa) is bereikt. Aan de andere kant dateert het laatste nieuws van Alcoa op de Wallstreet Journal van 14 september. Hierbij is er alleen melding gemaakt van het vertrek van Alcoa uit Suriname. De multinational maakt nergens melding van het in zee gaan met Suriname voor een nieuwe bauxietindustrie. Multinationals zoals Alcoa maken alles bekend voor hun aandeelhouders en de aandelenbeurs. Zo een bekendmaking zou voor Alcoa bewegingen moeten brengen op de beurs, wat in dit geval niet te merken is.
Volgens parlementariër Gregory Rusland zal, als deze mededeling van de president komt, ervan moeten worden uitgegaan dat de president het niet zomaar zegt. Rusland gevraagd naar een reactie op het voorgaande, meent dat hij ook sceptisch is over deze mededeling. Als hij naar de investering van $3 miljard kijkt, vraagt Rusland zich af wie het geld zal willen investeren in een situatie, waarbij Alcoa besluit om Suriname te verlaten, hierin ook meenemend dat Suralco weet dat zij geen winst kan maken. Vanuit de overheid bekeken, is het in Rusland zijn optiek duidelijk dat Suriname jaren terug is geworpen. De laatste ingediende begroting is tot zeker de helft van de begroting van het begrotingsjaar 2015. Dit betekent volgens Rusland dat de samenleving een aantal jaren in ontwikkeling wordt teruggeworpen. Hij vraagt zich hierbij dus af hoe Suriname die $3 miljard zal opbrengen. ‘Ik wil niet in verhalen geloven, maar ik moet het zien gebeuren. Het marktkapitaal van Suralco is op dit momenteel $12 miljard. Hoe gaat Alcoa zich nu in Suriname committeren voor een investering van $3 miljard? Wij hopen dat het inderdaad zo is, maar wij hebben onze bedenkingen erover’, aldus Rusland.
Waar Rusland ook over denkt, is het vraagstuk van energievoorziening voor de operaties. Indien de operaties op Paranam worden uitgevoerd, zal de energievoorziening dichtbij huis zijn, maar in West Suriname zal dat een ander verhaal zijn. ‘West-Suriname is een heel pakket, waarbij er een complete infrastructuur moet worden aangelegd. Kabalebo zelfs kan je pas in 10 jaren uitvoeren. In de 2 jaren van de president lijkt mij dit zeker niet realistisch te zijn’, aldus Rusland.
Kavish Ganesh