Tjin-A-Tsoi: “Volgende stap is terugstorting gestolen gelden Duiker”

Oud-assembleelid en NPS-topper Arthur Tjin-A-Tsoi is ingenomen met het besluit van het Openbaar Ministerie om Willy Duiker, de tijdelijk ontheven waarnemend directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), in verzekering te stellen. Tijdens het verhoor van Duiker bij de politie is de sterke arm tot de conclusie gekomen dat de EBS-topper zich schuldig zou hebben gemaakt aan verduistering, gekwalificeerde verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Tjin-A-Tsoi zegt dat hoewel het OM zijn werk op de juiste wijze heeft gedaan, de gemeenschap nog steeds aan haar lot is overgelaten. Volgens hem zijn de gestolen middelen van EBS niet terecht. Dit betekent dat de samenleving moet opdraaien voor de malversaties die zich daar hebben afgespeeld. Hij pleit ervoor dat op een of andere manier het onderzoek in een dusdanig stadium vordert, dat gestolen gelden terug worden gestort in de staatskas. “Het zijn dezelfde vermeende malversaties die ertoe hebben geleid dat wij hoge stroomrekeningen straks gaan moeten betalen. Een ieder gaat het betalen, schuldig of onschuldig”, benadrukt de politicus. Tjin-A-Tsoi pleit ook ervoor dat het duidelijk moet worden dat Suriname geen corruptie meer tolereert. Volgens hem moet corruptie tot een misdaad tegen de menselijkheid worden verheven.
Miljoenen aan scheefinkopen en onverantwoorde uitgaven
Het onderzoek van de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) heeft uitgewezen dat het energiebedrijf voor miljoenen Euro’s benadeeld is door slecht beleid gevoerd door de EBS-directie bestaande uit Duiker en Marcel Eyndhoven. Ook oud-president commissaris Andy Rusland en oud-directeur Kenneth Vaseur hadden volgens het Clad een vinger in de pap gehad. De EBS is naast het scheefinkopen van Euro 4 miljoen bij Superior Contracting NV ook in 2012 bezig geweest met geld verspillende inkopen. Het gaat hier om een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties die aangeschaft zijn bij de onderneming Greenland Development NV. De goederen zijn volgens het rapport van de Clad na betaling nooit aan het energiebedrijf geleverd. Aangezien Greenland per 2015 failliet is verklaard en haar eigendomspercelen, waarop de spullen van EBS waren geplaatst, heeft gefeild, betekent het dat het energiebedrijf wederom door onverantwoord handelen van directeur Duiker is benadeeld. De EBS zal de spullen niet meer geleverd kunnen krijgen, een zware klap voor het bedrijf.
Spullen niet volledig geleverd; Duiker greep niet in
Volgens informatie in het Clad-rapport heeft de aanschaf middels twee leveringscontracten plaatsgevonden. Leveringscontract 1 betreft de levering van een noodstroomaggregaat en een mobiele noodstroominstallatie voor een totaalbedrag van USD 4.631.250. Leveringscontract 2 betreft de levering van een mobiele noodstroominstallatie voor een totaal bedrag van USD 4.250.000. Van de te leveren mobiele noodstroominstallatie zijn de twee brandstoftanks en de twee ‘switch gear sets’ met toebehoren naar Suriname verscheept. De twee brandstoftanks die een container als bestanddeel hebben, bevinden zich op het terrein van EBS te Livorno. De twee ‘switch gear sets’ met toebehoren waarvoor de meerwerkkosten zijn gemaakt, bevinden zich op het terrein van Greenland aan de Kleine Saramaccastraat. Het is onduidelijk of het bezit van deze componenten reeds is verschaft aan EBS . Volgens verklaringen van CEO Marcel Eyndhoven moet de tweede ‘switch gear container’ van leveringscontract 2 nog geleverd worden. Deze factuur zou de directie naar haar eigen zeggen nog niet hebben geaccordeerd, omdat de aankopen op basis van leveringscontract 1 niet volledig zijn geleverd. Duiker is in zijn hoedanigheid van directeur niet ingegaan op de reden waarom de goederen niet waren aangeleverd.
Duiker weigerde vragen Clad te beantwoorden
Duiker is meerdere malen door de Clad in de gelegenheid gesteld om een verklaring te geven voor de vermeende malversaties binnen het energiebedrijf. Desondanks heeft hij steeds geweigerd in te gaan op de kwestie. Hij werd na aandringen van politieke toppers op 26 augustus tijdelijk ontheven van zijn post. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen deed deze mededeling in bijzijn van de raad van commissarissen van het energiebedrijf. Zijn ontheffing heeft alles te maken met het onderzoek dat door de procureur-generaal wordt verricht. In eerste instantie is ook de eigenaar van Greenland, Dick van Kanten, aangehouden en in verzekering gesteld. Deze werd achteraf door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. De zaak tegen Van Kanten ligt op het bord van de rechter.
FR

error: Kopiëren mag niet!