Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de vaste parlementaire commissie Natuurlijke Hulpbronnen, wil binnen de kortste tijd rapportage hebben van het presidentiële onderhandelingsteam dat bezig is de zaken met betrekking tot de overname van Alcoa. De parlementariër vindt dat besluiten niet wederom over de ruggen heen van De Nationale Assemblee (DNA) genomen moeten worden. De parlementariër merkt op dat de gemeenschap op den duur niet opgehoopt moet zitten met besluiten waarbij de Staat Suriname zelf voor enkele miljoenen zal moeten opdraaien. Volgens hem zal de milieuschade van de multinational en de totale personeelskosten, inclusief pensioenen, het land een bedrag boven USD 750 miljoen kosten. De bauxietindustrie en in het bijzonder de aluinaardefabriek hebben tientallen jaren lang ‘slurrie’ met zware mineralen en chemicaliën in de Surinaamse wateren gedumpt. ‘Deze meren reinig je niet gemakkelijk en het afbraakproces kan nog tientallen jaren duren. Indien men dit aspect niet goed afhandelt, kan er enorme schade ontstaan in het ecologisch systeem.’
Multinational Alcoa is bezig zijn resterende capaciteit van de Suralco-raffinaderij te Paranam af te bouwen. Tot en met 30 november zal nog een resterende 887.000 ton worden afgewerkt. Daarna is de raffinaderij inactief en is het vertrek van Alcoa definitief. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën heeft eerder in DNA bevestigd dat de Staat Suriname alvast vier bedrijven heeft opgericht, indien wordt besloten dat de operaties van Alcoa worden overgenomen. Suralco en de Afobaka krachtcentrale worden overgenomen. Volgens Gajadien gaat het om Suriname Aluminium Holding, Suriname Bauxite Company, Suriname Aluminium Company en de Suriname Hydro Company. Gajadien zei in het parlement dat iemand van de security van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) erbij betrokken is. De parlementariër blijft erbij dat zaken niet pluis zijn, aangezien alles in geheime kamertjes plaatsvindt. Hij roept de regering op om rekening te houden met het feit dat het hier om een nationaal probleem gaat, waar het volk duidelijk bij betrokken moet zijn. “De samenleving moet niet aan nadelige overeenkomsten worden verbonden. Er moet een voorfase zijn alvorens men een overeenkomst zal laten goedkeuren door het parlement”, aldus Gajadien.
Gezien de namen van de vier opgerichte bedrijven gaat Gajadien ervan uit dat naast de waterkrachtcentrale ook andere afdelingen van Alcoa zullen worden overgenomen. Terwijl een bedrijf zich bezig zal houden met het mijnen van bauxiet, zal een ander de producten op de markt brengen. Hoewel Hoefdraad de oprichting bevestigt, heeft hij nog niet aangegeven voor welk bedrijfsmodel gekozen zal worden. De staatsbedrijven Grassalco en de Surinaamse Postspaarbank zijn de oprichters van de entiteiten. Indien de overname doorgaat, is dit een van de opties. De bedrijven zijn op basis van uitgewerkte adviezen van juristen, betrokken bij de onderhandeling met Alcoa, opgericht. Hoefdraad, die ook zitting heeft in het onderhandelingsteam, wil zaken voorbereid hebben, zodat gelijk overgegaan kan worden tot de bemensing.
Negen parlementariërs uit de vorige samenstelling van het parlement hebben op 27 april een brief naar assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons geschreven om ‘zo spoedig mogelijk’ een vergadering te beleggen over de bauxietsector. Deze vergadering zou de assembleevoorzitter na afstemming met president Desi Bouterse voor de verkiezingen van 25 mei houden. Deze is echter uitgebleven. Voor de VHP is het van eminent belang dat het parlement en de samenleving tijdig en afdoende geïnformeerd worden over het beleid dat de regering voert en de vervolgstappen met betrekking tot de inzet van bauxiet voor de nationale ontwikkeling. Daarnaast moet er ook informatie komen over de onderhandelingen die zullen moeten leiden tot beëindiging c.q. wijziging van de bestaande Brokopondo-overeenkomst en de afspraken die de regering reeds gemaakt heeft welke gericht zijn op de overname van de bedrijfsactiviteiten c.q. eigendommen van de Alcoa/Suralco in Suriname. De onderhandelingscommissie is onder leiding van grootondernemer en NDP-topper Dilip Sardjoe.
FR