‘Familie onheus behandeld door douane’

Familie onheus behandeld door douane 1
Familie onheus behandeld door douane 2Eergisteren is een groep van douaneambtenaren richting de zaak van de familie Lachmipersad, aan de Livornoweg uitgerukt om aldaar controle uit te oefenen. De familie is van mening dat zij door de douaneambtenaren onheus is behandeld. Ze is van mening dat de douaneambtenaren de zaak en het huis niet mochten betreden, zonder een schriftelijke machtiging aan te tonen. De familie had ook graag dat de controle van de douane onder leiding van de politie geschiedde. Ondanks weigering tot toegang hebben de ambtenaren het huis betreden.
Sila Lachmipersad geeft aan dat de douaneambtenaren haar zoon hebben mishandeld. Hij waagde het om de handelingen van de douaneambtenaren op zijn mobiel te filmen. Dat namen de ambtenaren hem niet in dank af. Volgens de douane mocht de jongeman niet filmen. Glen Cruickshank, hoofd Douane Recherche, aan de andere kant geeft aan dat, indien de douane toegang tot een gebouw wordt geweigerd, de hulp van de sterke arm dient te worden ingeroepen. Cruickshank geeft duidelijk aan dat de douane zichzelf niet in een zaak mag forceren of middels geweld de zaak mag betreden. In dit geval waren de douaneambtenaren in de winkel en was hun geen toegang tot de winkel geweigerd.
Lachmipersad meent dat de behandeling die zij van de douane hebben gekregen, hen deed denken aan een behandeling die niet eens aan criminelen wordt gegeven. Volgens haar hebben de douaneambtenaren al eerder een bezoek gebracht aan de zaak, waar de familie een trauma van heeft overgehouden. De douane was volgens Lachmipersad opzoek naar gesmokkelde sigaretten en alcohol. Bij het eerdere bezoek van de douane waren deze zaken wel onderschept.
Ruben Mendonça, hoofd van de dienst bij de Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen (Douane), gaf gisteren aan, nog geen concrete rapportage te hebben ontvangen. Gisteren was het rapport nog ‘onderweg’. Mendonça geeft wel mee dat de ambtenaren in functie waren en belet zijn in de uitvoering van hun taak. “Zij zijn volgens de wet bevoegd om controle uit te oefenen. De douane heeft toegang gevraagd. De politie is erbij gehaald. De opsporingsambtenaren mogen zich bij betrapping op heterdaad wel toegang verschaffen”, zegt Mendonça. Vooralsnog gaat Mendonça niet graag in op details van de zaak. Hij wacht het onderzoeksrapport af.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!