Omstreeks 14.00 uur woensdag is het de Commissie Ordening Goudsector (OGS) gelukt om alle 9 ‘scalians’ op het stuwmeer in justitieel beslag te nemen. Gerold Dompig, voorzitter van de commissie, deelt Dagblad Suriname mee dat het uiteindelijk om een brede operatie gaat waarbij zowel de OGS, het Nationaal Leger als de Regionale Bijstandsdienst van de politie betrokken is. De in beslag genomen goudpontons zijn inmiddels gesleept naar de post van het OGS in het stuwmeer. De drijvende goudfabrieken zullen vanaf nu onder het beheer van het Openbaar Ministerie vallen, totdat de rechter beslist heeft wat hiermee gedaan zal worden. Dompig benadrukt dat er vooralsnog geen ontmanteling van deze vaartuigen zal plaatsvinden. Volgens hem gaat het om een juridisch aspect, waarover de autoriteiten uiteindelijk zullen moeten beslissen. Vijf van de drijvende ‘goudbedrijven’ zijn dinsdagmiddag in beslag genomen en de eigenaren worden verantwoordelijk gesteld voor de schade aan het milieu. De resterende vier zijn woensdagmiddag aangepakt.
Dinsdagavond hebben vijf eigenaren van de scalians zich aangemeld op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. NH-minister Reguillio Dodson heeft samen met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie, districtscommissaris van Brokopondo Yvonne Pinas en Dompig, gesprekken gevoerd. Bij het gesprek zou er met de eigenaren gesproken worden over alternatieve concessies op het land. In plaats daarvan is aan de eigenaren meegedeeld dat er arrestaties verricht zullen worden, de scalians per direct in beslag genomen worden en dat ze voor de schade die ze met hun activiteiten hebben berokkend aan de omgeving, zullen opdraaien. Dompig zegt dat er inmiddels ook enkele aanhoudingen zijn verricht. Het gaat volgens hem om beveiliging die door de eigenaren was achtergelaten. De bemanningsleden, die grotendeels uit Brazilianen bestonden, zijn echter gevlucht. De politie van Brokopondo is inmiddels bezig met de verdere opsporing.
De eigenaren zijn niet aangehouden. Zij zullen voor de overige consequenties moeten instaan. De eigenaren van de vaartuigen hebben een economisch delict gepleegd en worden conform de daarvoor geldende strafmaatregelen aangepakt. Zij worden eveneens verantwoordelijk gesteld voor de milieuschade. Het gaat om de bedrijven Maxi Gold, Bakasar, Oost-West Mijnbouw, M-3 en Delta One. Op 4 september heeft Dodson persoonlijk de activiteiten van de scalians stopgezet. Hij heeft ook de brieven overhandigd waarin de eigenaren werden uitgenodigd voor een gesprek. Nog vóór het gesprek plaatsgevonden had, werden de activiteiten hervat. Samen met Juspol heeft Dodson de daad bij het woord gevoegd. Bij het niet nakomen van de afspraken zal hard worden opgetreden. Dompig zegt dat in geval inderdaad politieke toppers betrokken zijn bij de scalians, deze nergens geregistreerd zijn.
FR