VHP wil Clad-onderzoek tegen levenspartner Lackin

De fractie van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) wil binnen de kortste tijd een onderzoek van de Centrale Landaccountantsdienst (Clad) tegen de Kamla Madho, levenspartner van de ex-minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, en Robert Power voor vermeende malversaties bij de cassavefabriek Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV. Volgens fractieleider Chandrikapersad Santokhi en assembleelid Jitendra Kalloe is er voldoende aanleiding om na te gaan waarom zaken zo mis zijn gelopen bij de cassavefabriek. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft eerder deze week aangegeven dat alles opnieuw zal beginnen. ‘Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kijk niet terug, maar blik vooruit’, stelde de bewindsman. Volgens Santokhi en Kalloe doet deze zeer markante uitspraak van de LVV-minister heel veel vragen oproepen. ‘Terwijl het Surinaamse volk uitgemergeld wordt middels de verschillende maatregelen, doet minister Algoe zonder enig plichtsbesef en verantwoording naar het volk toe de mededeling dat hij de veel besproken cassavefabriek van IAP NV met nulpunt zal beginnen en niet zal terugblikken. Probeert hij met deze uitspraak en werkwijze de handelingen van Robert Power en Kamla Madho te verdoezelen’, vragen de parlementariërs zich af.
De ‘fabriek’ die oorspronkelijk met een schenking van US $ 1 miljoen uit China productieklaar opgezet zou moeten worden, werd na een jaar wanbeleid overgedragen aan de Staat. Met nog een investering van in totaal SRD 5.2 miljoen blijkt deze fabriek niet in staat te zijn nog te kunnen verwerken en te exporteren. Deze zaken geven volgens de VHP-fractie al voldoende aan dat er een gedegen onderzoek ingesteld moet worden door het Clad naar het mismanagement. ‘De minister wekt zelf de indruk dat zaken niet correct daar zijn verlopen’, aldus de parlementariërs.
Onderzoek moet factoren wegvallen bestaansrecht IAP aantonen
Het onderzoek moet volgens de VHP ook kunnen aantonen welke factoren ertoe hebben geleid dat IAP NV geen bestaansrecht heeft kunnen vinden, ondanks een grote vraag naar cassavemeel in de wereld, maar in het bijzonder in de regio, zoals de minister het stelt. ‘De vraag die mij ook bezighoudt, is waarom er niet met een pilotproject bij de cassave-subsector is geëxperimenteerd alvorens groot van start te gaan. Hierdoor zouden eventuele verliezen geminimaliseerd kunnen worden. Uit de reactie van de minister blijkt ook dat er heel slecht marktonderzoek is gepleegd en niet zoals Power het heeft doen overkomen. Dit, omdat de minister nu stelt dat de wereldmarktprijs tussen de SRD 0.48 en SRD 0.50 bedraagt in stede van US $0.60 per kilo’, zegt Kalloe.
Minister probeert zaken te verbergen
De VHP’ers vragen zich af of de opzet van IAP NV werkelijk bedoeld was om een subsector te ontwikkelen of juist snel een slag te slaan. Dit, omdat kort na de overdracht van het cassavebedrijf nog dezelfde mensen deel uitmaken van de directie, terwijl het IDCS NV in het leven geroepen is om alle verlieslatende bedrijven onder zich te nemen en winst doen te maken. ‘Hoe serieus moet deze minister door de (cassave)boeren genomen worden? Vele boeren hadden na een intensieve training zwaar geïnvesteerd in de teelt van cassave. Echter zijn zij bedrogen uitgekomen. Zal het ministerie van LVV deze verliezen alsnog compenseren?’ De parlementariërs vinden dat Algoe meer openbaarheid van zaken moet geven met betrekking tot IAP NV. ‘Moet het volksgeheim blijven dat hij reeds met een rijstexporteur bezig is met herstel- en bouwactiviteiten op het fabrieksterrein. Wie zijn intussen de nieuwe eigenaren van IAP NV?’, stelt Kalloe. Santokhi en Kalloe vinden vooral de uitspraak van oud Financiënminister Andy Rusland, ter verdediging van de actie toentertijd van de regering, frappant. Vol verwachting kijkt de oranje partij uit naar een in te stellen onderzoek bij het cassavebedrijf en voornamelijk de mensen die hierbij betrokken waren.
FR

error: Kopiëren mag niet!