Krishna Janamashtmie: Bhagvat Geeta oosters vredesgeschenk aan de mensheid

Recentelijk is gecelebreerd de geboortedag / incarnatie (+/- 3000 BC) van Shree Krishna, de Hindoeïstische manifestatie van alle Goddelijke aspecten, simultaan als koeherder en prins, symboliserende de realiseerbaarheid van menselijke attitude in harmonische combinatie van eigenschappen als eenvoud, krijgshaftigheid, Goddelijk denken en macht . De importantste bijdrage aan de mensheid door dit hoogtepunt is het schrift Bhagwat Geeta (Goddelijk Lied), een levensbeschouwelijke verhandeling in metrische vorm overgedragen door Shree Krishna aan Arjun, die de Vedische kennis (stamschrift van het Hindoeïsme) uitlegt en bestemd is voor een ieder ongeacht ras en religie.
Uit de scala van honderden toonaangevende heilige geschriften die het Hindoeïsme rijk is, verwoordt de Bhagvat Geeta als best de Hindoeïstische overtuiging dat de eeuwige (Sanatan) universele wetten van de natuurlijke orde, gestoeld zijn op de juiste, de rechtvaardige leefwijze (Dharma); zoals door de filosoof mr. von Humbolt pakkend is getypeerd: the Bhagvat Geeta is de most beautifull, perhaphs the only true filosophy excisting in any known tongue.
Enkel kenmerkende begrippen/leefrichtlijnen uit de Bhagvat Geeta
Eenheid in verscheidenheid en verscheidenheid in eenheid. Monotheïsme als pantheïsme, verering van de Almachtige zowel via een beeld als gedachtesteun (saakaar), zoals van Shree Krishna of via shree Jesus Christus, als zonder een beeltenis (niraakaar) genoemd Brahma en hoogste mate van tolerantie, bijvoorbeeld ook de atheïsten accepterende door de extreme elasticiteit in bovenzinnelijk denken, vormen allen wezenlijke kenmerken van het Hindoeïsme en zijn goed geëtaleerd in de Bhagvat Geeta. Religieuze twisten zijn feitelijk uitgesloten indien de essentie van het Hindoeïsme, welk geen geloofsovertuiging maar een levensbeschouwing is, conform de Bhagvat Geeta wordt gepraktiseerd. De ‘onbenoembare’ op welke eervolle wijze dan ook omschrijven en benamen met Jahweh, Ram, Krishna, Allah of whatever respectvolle aanduiding, zijn geheel geaccepteerd
De eenheidsgedachte komt tot uiting in vele verzen van deze Heilige Schrift zoals… laat alle vormen van religie varen en geef je liefdevol over aan Mij… en tegelijk … op welke wijze ook men mij eert, men komt altijd tot Mij… in welke relatie ook men Mij aanschouwt, Ik zal die relatie ook zodanig beschouwen. Enerzijds monotheïstisch en implicerende dat geen omwegen en rituelen nodig zijn om de Almachtige te bereiken en tegelijk voor ruime interpretatie vatbaar, aangevende dat iedereen vrij is op geëigende wijze, op welke wijze dan ook, te trachten de Schepper te gedenken en te bereiken.
DHARMA: de juiste, de rechtvaardige leefwijze. Daar elke religie, geloofsovertuiging, als rechtvaardig wordt beschouwd, worden deze begrippen, religie en dharma, als synoniemen gehanteerd.
KARMA: dit is een alom geaccepteerd en ingeburgerd begrip waarmee men doorgaans handelen en de daaruit voortvloeiende gevolgen bedoeld, maar is in soorten te onderscheiden nl. Karma, Vi-Karma en A-Karma.
Karma staat voor handelen met de verwachting de resultaten ervan te oogsten.
A-Karma is belangeloos handelen. Handelen zonder zich te laten leiden door verwachtingen van de vruchten van dit handelen. De methodiek hierbij: elke handeling toetsen aan de dharmaconditie, uitvoeren en opdragen aan de Almachtige en Deze als de handelende zien en u zelf slechts als een toeziend instrument (drishta) beschouwen; dus niet als de handelende (karta) maar als het medium via welk de handeling wordt verricht (niet-handelen in handelen).
Deze zienswijze leidt tot vernietiging van vals ego, daar u zich heeft weggecijferd en tot onthechting, omdat u zich niet bindt aan het verkregen positieve resultaat en ook tot minder of geen leed bij negatief resultaat, omdat u dit niet ziet als resultaat van uw eigen handelen en u ook niet naar het resultaat had verlangt vanwege het belangeloos handelen. Filosoof en arts Deepak Chopra: Als je zonder intenties handelt, zoeken ze zelf hun vervulling.
Vi-Karma is een ontoelaatbare handeling, een onrechtvaardige daad….de A-Dharma
Of een handeling als Dharma (rechtvaardig) of A-Dharma (onrechtvaardig) wordt geclassificeerd hangt o.a. af van de situatie. Een politieman dient als vader zijn zoon te beschermen ( ouderdharma) maar hem te arresteren indien hij heeft gestolen (aan functie verbonden dharma).
Gehechtheid
Gehechtheid ontstaat door verlangen en onwetendheid en leidt hierdoor tot leed bij verlies. Angst, woede, jaloezie, afgunst, nijd, naijver zijn de gevolgen van deze twee oorzaken daar men uit onwetendheid streeft naar het verkrijgen van het verkeerde genot. Zich te veel hechten aan vergankelijke zaken zoals een auto of levenspartner i.p.v. het onvergankelijke, het Goddelijke, ook aanwezig in de mens zelf welk u nimmer verlaat, terwijl bijvoorbeeld uw mooie partner u elk moment kan verlaten, u met leed achterlatend. De filosoof Krishnamurti schreef: Wil men angst doorgronden en ervan bevrijd zijn, dan dient men ook het genot te doorzien daar deze nauw met elkaar zijn verbonden.
Mokshaa (Nirvaana): verlossing uit de kringloop van wedergeboorte. Dit hoofddoel van het Hindoeïsme onderscheid ik in een primaire nirvana, de pre-fase, de take-off, het proces van onthechting waarbij gestadig de transformatie van het denken geschiedt (transformatie begint bij bewustzijnsverandering) en men dieper bewust geraakt van het vergankelijke karakter van het wereldse, voerende tot de onthechting, vermindering van leed en toename van rust en de uiteindelijke nirvana, de moksha, de ultieme verlossing uit de reïncarnatiecyclus. De sceptici m.b.t. wedergeboorte met de inherente karma-en gevolgencausaliteit, adviseer ik zich te verlaten op een levensstijl, een levensbeschouwing, gericht op in elk geval het bereiken van de primaire nirvana; misschien wel de opmaat tot de uiteindelijke moksha. Besluitende: De natuur kent beloning noch straf, doch alleen maar de gevolgen.
Pt. Drs. R. P. Sitaldin (Hindoepriester/ Bedrijfseconoom)
Voorzitter Priesterraad Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname [email protected] 0 884 80 36 / 401674

error: Kopiëren mag niet!