Het bacovebedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) te Jarikaba kampt met een aantal problemen. Het voornaamste waar het bedrijf mee wordt geconfronteerd, is een zeer schadelijke en besmettelijke bacterie. Deze bacterie heeft volgens Michael Sallons, bondsvoorzitter van de arbeiders van FAI, sinds 2007 de kop opgestoken. “De vorige directie heeft er niets aan gedaan. Nu blijkt dat bijkans 400 hectare aan bacove-aanplant is vergaan.” Volgens Sallons kunnen in beginsel alleen de werknemers van het bedrijf, het bedrijf nu redden. “De bacterie is gemakkelijk over te dragen. De directie en de bond zullen niet op het veld zijn teneinde de regels strikt op te volgen. Alle gereedschappen die door de werknemers worden gebruikt, zullen gedesinfecteerd moeten worden om overdracht van de bacterie te voorkomen. De werknemers zijn gewezen op de consequenties van het niet naleven van de regels. Het personeel zal dus zijn uiterste best moeten doen om de ziekte van Moko, zoals de bacterie bekend staat, te helpen bestrijden.” Het bedrijf met 1.300 werknemers zal volgens Sallons sluiten als zaken niet richtig verlopen.
De nieuwe leiding van het bedrijf heeft de zaak volgens Sallons vooralsnog goed aangepakt. “De werknemers krijgen uit FAI zelf alle middelen om de bacterie te bestrijden”, zegt Sallons. Er zijn in samenwerking met de bond en de directie, presentaties gehouden. De situatie is ook onder de aandacht van de minister van LVV gebracht. De minister heeft opdracht gegeven, voor het uitvoeren van een landelijke voorlichtingscampagne, naar de medewerkers maar zeker ook de naar de gehele Surinaamse samenleving toe. “De gehele samenleving, omdat als deze bacterie zich vanuit Jarikaba verplaatst, de bananenbomen op de achtererven ook niet gespaard zullen blijven”, zegt Sallons.
Minister Soeresh Algoe heeft het probleem volgens Sallons al in 2007 geconstateerd en aan de vorige leiding aangegeven. Algoe was toen nog onderdirecteur van het ministerie. ‘Er werd toen met het petje naar gegooid.’
Kavish Ganesh