Gajadien en Jogi willen gestolen middelen staatsbedrijven terugzien

Assembleelid Asiskumar Gajadien is nog niet onder de indruk van de doorlichting van staatsbedrijven in Suriname. De parlementariër zegt aan Dagblad Suriname dat de manier van aanpak nog geen zicht geeft dat het beter zal gaan bij deze bedrijven. ‘Het alleen opsluiten of ontheffen van functionarissen biedt geen soelaas. Laten de schuldigen de gestolen of verspilde gelden terugstorten. Pas dan zal het land voordelen uit deze onderzoeken halen’, stelt Gajadien. Een voorbeeld volgens hem is bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) waar onder meer onnodig 400 extra personeelsleden in dienst zijn genomen en onnodige dienstvoertuigen zijn aangeschaft. Ook het feit dat de directie van het bedrijf miljoenen heeft verspild, moet worden beëindigd. Daarvoor kan de samenleving volgens hem niet opdraaien. Gajadien wil daarom een financieel onderzoek tegen Willy Duiker, Jim Hok, Kenneth Vaseur en Andy Rusland. Deze mensen zouden het staatsbedrijf volgens hem voor miljoenen hebben benadeeld. ‘Deze gelden moeten worden teruggestort.’
Nog vreemdere zaken bij CBvS en Staatsolie
Ook assembleelid Mahinder Jogi maakt zich druk om deze ontwikkeling. Het land staat volgens hem in grote financiële problemen, omdat de regering mensen vrijuit laat gaan voor hun corruptieve handelingen. Hij pleit ervoor dat er een einde wordt gemaakt aan het fenomeen van tussenleverancier van gas en brandstof bij het energiebedrijf. ‘De regering heeft geld nodig. Wanneer je met de kranen open dweilt, blijf je aan de gang’, benadrukt Jogi. Volgens Jogi heeft de registeraccountant van EBS in januari 2015 een brief naar de manager van de Centrale Landaccountantsdienst (Clad) gestuurd. Volgens hem hebben zowel De Nationale Assemblee als de president een cc van deze brief ontvangen. In de brief geeft de accountant volgens Jogi aanbevelingen dat er ook andere parastatale bedrijven zijn, waar er nog vreemdere dingen gebeuren. Het gaat volgens hem om de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Staatsolie. ‘Wij moeten het zover krijgen dat staatsbedrijven stoppen met verspilling van gemeenschapsgelden’, aldus Jogi.
Jogi vindt dat minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) hem niet moet oproepen om bewijsmiddelen voor hem te brengen. Als ex-topper van het oliebedrijf zou Dodson volgens de parlementariër beter weten over de werkzaamheden van de directie. De volksvertegenwoordiger blijft erbij dat de Clad bij alle staatsbedrijven moet worden ingeschakeld. ‘De corruptie moet met de wortel worden uitgeroeid’, aldus Jogi.
Cassavefabriek IAP heeft slechts Lackin en levenspartner voordelen opgeleverd
Het cassavefabriek Innovative Agro-Processing Industries NV (IAP) werd in 2012 door Kamla Madho (levenspartner van Winston Lackin) opgericht. Het zou bijdragen tot de verwezenlijking van de voedselschuur, die Suriname moest worden binnen de regio. Er werden verschillende omliggende dorpen benaderd voor samenwerking, en boeren van heinde en verre werden enthousiast gemaakt voor cassaveaanplant. Twee jaar later rotten duizenden kilo’s aan cassave in de grond en lijden de boeren miljoenenverlies. Uiteindelijk geeft minister Soeresh Algoe van LVV te kennen dat de zaak mis is gelopen en opnieuw hiermee zal worden gestart. Jogi heeft eerder enorm veel kritiek geleverd op de fabriek, daar de regering vanaf de overname op 1 april 2013 tot een jaar daarna SRD 5,2 miljoen had overgemaakt naar de onderneming. In het eerste kwartaal van 2014 was er een lening van SRD 2,7 miljoen gegeven aan IAP voor onder andere opkoop en verwerking van cassave. IAP is een jaar na de oprichting, in 2013, voor SRD 1 verkocht aan de Staat. Het bedrijf kwam toen op de begroting voor van het ministerie van Buitenlandse Zaken en daarna van Financiën. Volgens Jogi is dit een groot voorbeeld van corruptie. Het kan volgens hem niet dat miljoenen verloren gaan door incompetentie van de regering.
Na beloofd te zijn dat cassave van lokale boeren zou worden opgekocht, is dit bij lange na niet gebeurd. Het daaruit verwerkte cassavemeel zou bestemd zijn voor de export. Potentiële afnemers in het Caribisch gebied, waaronder Barbados, zouden het product volgens de initiatiefnemers opkopen. IAP NV is een joint-venture van Robert Power en Madho, die elk 50% aandelen bezitten. Lackin zei bij de opening dat de afzetmarkt in Barbados door de economische diplomatie van de regering Bouterse tot stand is gekomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!