Verliezers verkiezing Trinidad & Tobago gaan naar de rechter

Verliezers verkiezing Trinidad.1De People’s Partnership (PP) die maandag de verkiezingen verloor in Trinidad & Tobago, heeft besloten zich niet bij de uitslag neer te leggen. Zij willen de zaak voorleggen aan de rechter. “Er is besloten om het resultaat van deze verkiezing in de rechtszaal aan te vechten. Dit op basis van juridisch advies dat de PP heeft ontvangen. Grondslag voor de rechtszaak is onder andere het plotselinge besluit van de Verkiezingscommissie om de stemlokalen langer open te houden. De sluitingstijd werd van 6u werd verlengd naar 7u in de vooravond. Dit is gebeurd zonder enig voorafgaande berichtgeving aan de PP”, zegt voormalig premier Kamla Persad-Bissessar.
Haar partij leed een nederlaag bij deze verkiezing. Ze zegt dat het geheel verkiezingsproces besmet is door deze plotselinge verandering van regels. De Verkiezingscommissie besloot om de stemlokalen een uurtje langer open te houden, doordat kiezers de stemlokalen niet konden bereiken vanwege zware regens.
Persad-Bissessar stelt dit extra uur verantwoordelijk is voor de 23-18 verlies voor haar partij. Zij stelt dat haar partij een goede voorsprong had tot 6u in de middag. “De wetgeving stelt uitdrukkelijk voor dat de stemlokalen van 6u in de ochtend tot 6u in de middag moeten openblijven. Elke verlenging kan alleen acceptabel zijn als er ruimschoots van te voren het publiek hierover is geïnformeerd. Nu was dat niet het geval en velen wisten niets van de verlenging van de openingstijden”, stelt zij. Volgens de lokale media was dit de tweede keer dat de Verkiezingscommissie de openingstijden heeft verlengd. De eerste keer was in 1962 en werd de beslissing genomen na een spoedsessie van het kabinet. Voormalig procureur-generaal Ramesh Lawrence Maharaj beschrijft de beschuldigingen van Persad-Bissessar’s als frivool en ongeloofwaardig. Naar zijn mening was het binnen de competentie van de Verkiezingscommissie om de openingstijden te verlengen.

error: Kopiëren mag niet!