Moksi patu Amalgama Exegese

De Surinaamse samenleving is een amalgama samenvloeiing van Oost en West. De etnische groepen leven in lotsverbondenheid met elkaar, waarbij rassenvermenging, miscegenation en bastaardering wordt gedoogd. Een unieke samenleving van unieke burgers die unieke
ontplooiingskansen verdienen. In het onderwijsleerplan echter, is de moksi patu gedachte nog niet doorgedrongen. Zonder karakter is kennis zinloos. Opvoeden moet leiden tot de vijf basisvoorwaarden: zelfvertrouwen, mededogen, respect voor de Schepping, liefde, verdraagzaamheid en discipline. Vooral op het gebied van godsdienstonderwijs, geloof onderricht, catechetiek en catechismus is een exegese vanuit niet-traditioneel standpunt
baanbrekend en naar Surinaamse begrippen niet gewetensbezwaarlijk.
Hierdoor wordt uiting gegeven aan het eigene van onze nationale cultuur en leidt het tot een betere verstandhouding tussen de groepen. Eenheid bestaat alleen op het geestelijk niveau. Een Oosterse exegese van de Westerse heilige boeken en een Westerse exegese van de Oosterse
heilige boeken.
In diverse publicaties zijn er gezaghebbende commentaren vanuit niet-traditionele hoek
verschenen. Een summiere eerbiedige exegese van de Christelijke Bijbel (Heilige
Schrift van het Westen) vanuit Oosters gezichtspunt uit “Autobiografie van een Yogi -1949 “, vierde druk 1975 Paramahansa Yogananda : Mukunda Lal Ghosh 5 jan 1893 – 7 mrt 1952, ISBN 9020240161. 1 Corinthiers 6:19. De Heilige Geest is niets anders dan Aum of de onzichtbare levenskracht, die de gehele goddelijke Schepping draagt. 1 Corinthiers 15:31. Juiste vertaling “onze verblijding”, niet “uw verblijding”, waarbij Paulus verwees naar de alomtegenwoordigheid van het Christusbewustzijn. Johannes 8:44. Christus beschrijft Maya (“Satan” in het OT en “Diabolos” in het NT, kosmische begoocheling) schilderachtig als een duivel, een moordenaar en een leugenaar. 1 Joh 3:8. Betekenis: de manifestatie van het Christusbewustzijn dat in ieder mens aanwezig is, kan moeiteloos de illusies of “werken van de duivel” vernietigen.
Verwijzingen naar reïncarnatie in Openbaringen 3:12 en 21. Mattheus 11:13-14, Lucas 1:13-17, Joh 10:17-18 en Joh 1:21 en Joh 2 en Kronieken 2:9-14. Johannes de Doper (Elijah of Elias) was in vroegere levens de guru van Jezus (Elisha of Eliseus). Zie Maleachi 4:5 (OT). Toen Jezus op de berg verheerlijkt werd (Matth 17:3) was het Zijn goeroe Elias met Mozes die Hij zag!
Johannes 14:6. Betekenis. Niemand kan het onvoorwaardelijke Absolute, de transcendente Vader bereiken voordat hij de “Zoon”, dat is het activerende Christusbewustzijn in de Schepping heeft geopenbaard. Jezus, die volkomen een geworden was met dat Christusbewustzijn, vereenzelvigde Zich ermee, want Zijn Ik had zich reeds lang opgelost.
De woorden van Paulus in Efeziers 3:9 “God……Die alle dingen geschapen heeft door Jezus Christus” en de woorden van Jezus in Joh 8:58 “Eer Abraham er was, ben Ik”, zijn in hun diepste betekenis bovenpersoonlijk. Symbolische verwijzing naar yogawetenschap (“de zeven lotussen van licht in de cerebrospinale as”) in Openbaringen 1:20 : “zeven gemeenten, de verborgenheid van de zeven sterren”. Handelingen 1:8 en 2:1-4. Jezus nam het karma van Zijn leerlingen en anderen op Zich en reinigde hen aldus. Genesis 1:26. De mens werd geschapen om Maya, de natuur, te overwinnen en zich van zijn macht over de kosmos bewust te worden. Verwijzingen naar de drievoudige natuur van God als Vader, Zoon en Heilige Geest ( is Sat, Tat, Aum in Hindu geschriften) in Joh 5:22, Joh 14:12, Joh 1:18 en Joh 14:26, Efez 3:9. God de Vader is Christus of Krishna (sinds 1966 ISKCON) is het Absolute, Ongeopenbaarde en bestaande buiten de trillende Schepping. God de Zoon (Jezus) is het Christusbewustzijn (Brahma of Koetastha Chaitanya) dat binnen de trillende Schepping bestaat. Dit Christusbewustzijn is de “eniggeborene” of enige weerspiegeling van het Ongeschapen Oneindige.
De uiterlijke openbaring van het alomtegenwoordige Christusbewustzijn, zijn “getuige” (Openbaringen 3:14), is Aum, het Woord of de Heilige Geest: de onzichtbare goddelijke macht, de enige die handelt, de enige kracht die voortbrengt en werkzaam is en de gehele Schepping door trilling in stand houdt. Aum, de Zalige Trooster wordt in meditatie gehoord en openbaart de toegewijde de uiteindelijke Waarheid, die alles in zijn herinnering terugbrengt.
Let op dat u put uit het juiste ongeschonden bijbelexemplaar met de correcte Griekse vertalingen, bijvoorbeeld The New English Bible.
Robbert H. Ramsaran

error: Kopiëren mag niet!