NDP-fractieleider Andre Misiekaba pleit ervoor dat de prijs van brandstof in Suriname op hetzelfde niveau als buurland Frans-Guyana wordt gebracht. Hierdoor zullen Surinamers uiteindelijk een waardevast bedrag moeten neertellen. Misiekaba vindt dat door de verhoging van de brandstof de smokkel duidelijk tegengegaan kan worden. De NDP-topper benadrukt dat de prijzen in Frans-Guyana op dit moment veel hoger zijn dan Suriname. Dit zorgt volgens hem ervoor dat de brandstofsmokkel naar dat land steeds toeneemt. Over het algemeen zijn de brandstofprijzen in Suriname veel lager. Het probleem wordt echter gevormd door de zogenaamde government take en solidariteitsheffing, die een totaal bedrag van SRD 1.90 voor de regering opleveren. Uiteindelijk bleek dat de NDP-fractievoorzitter geen ondersteuning kreeg van de oppositie. Volgens oppositieparlementariërs zou dit de prijzen nog verder opschroeven, aangezien de prijzen in het oostelijk buurland gekoppeld zijn aan Europese standaarden.
Misiekaba stelde ook voor om de strafmaat voor smokkel bij wet te brengen naar 10 jaar gevangenisstraf of een forse boete van SRD 100.000 op te leggen. Dit klonk nogal vreemd, aangezien de boete nu al op maximaal SRD 1 miljoen is gesteld. Indien servicestationshouders zich schuldig maken aan dit strafbaar feit, adviseert de parlementariër om hun vergunningen per direct in te trekken . Ook tegen winkeliers zullen strengere maatregelen getroffen moeten worden.
Gefaseerde verhoging nutsvoorzieningen
Misiekaba heeft liever dat de verhogingen van nutsvoorzieningen gefaseerd worden doorgevoerd. Hij vraagt om compenserende maatregelen voor mensen die het moeilijk hebben. Een voorbeeld hiervan is de afschaffing van loonbelasting. De politicus vindt dat naast afschaffing van de loonbelasting, ook de belastinggrens opgetrokken dient te worden naar SRD 2.000. Hij stelt dat vooral mensen die minder dan SRD 2.000 per maand verdienen, getroffen zullen worden door de kostenverhogende maatregelen. Misiekaba heeft de regering gevraagd om met ingang van volgend jaar belasting op onroerende goederen te introduceren. ‘Behalve dat de staat inkomsten zal genereren op in huur uitgegeven domeingrond, zal ook de lucratieve speculatie met de ‘gratis’ gekregen gronden worden ingedamd’, aldus de politicus.
Misiekaba kreeg ondersteuning van zijn collegaparlementariër Amzad Abdoel. Abdoel vindt wel dat de voorstellen verder uitgewerkt moeten worden. Hij staat er in ieder geval pal achter dat er maatregelen getroffen moeten worden om de economie weer gezond te krijgen. Met enkele simpele maatregelen denkt hij dat de inkomsten van de staat met ruim 100 miljoen op jaarbasis zullen toenemen.
FR