‘Als het aan mij lag, had ik de padie gedumpt voor het paleis van de president’, zegt de voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten, Radjoe Bikharie, in gesprek met Dagblad Suriname. Hij vindt het niet kunnen dat hoewel de kostprijs van padie tussen de SRD 55 en SRD 60 per baal ligt, de opkoopprijs beneden de SRD 30 is. ‘Dan kunnen we liever de padie dumpen voor het paleis van de president’, benadrukt de bondsvoorzitter. De bond die kort geleden is opgericht, heeft bijkans 100 padieproducenten achter zich.
De bond is zich nog bezig te beraden welke actiemodellen er gehanteerd kunnen worden om de regering te dwingen in te komen met maatregelen voor het gezond maken van de rijstsector. Er wordt afgewacht wat voor model de Surinaamse Padieboeren Associatie, die een grote actie plant, zal uitvoeren. Aansluitend hierop zal ook de bond van Bikharie zijn stem laten horen. Bikharie waarschuwt er ook voor dat de rijstboeren niet voor eeuwig koest gaan blijven. Eens gaat het moment aanbreken dat hun geduld opraakt. Met de verhoogde stroom- en waterrekeningen en de solidariteitsheffing van 40 cent per liter brandstof zijn de rijstboeren verder van wal geraakt. ‘De rijstboeren zijn ook consumenten. Ze gaan ook naar de winkel en moeten voor alles duurder betalen. Ook gaan ze dure diesel kopen en moeten ze meer betalen voor stroom en water. Ze gebruiken de diesel niet om naar discotheek te gaan, maar om productie te leveren.’
Bikharie wijst erop dat opeenvolgende regeringen nooit met structurele maatregelen zijn gekomen voor de rijstsector. Er zijn altijd ad hoc subsidies ‘in de vorm van brandjes blussen’ gegeven. Bikharie stelt voor om de government take die SRD 1.90 per liter brandstof bedraagt, af te schaffen of terug te brengen naar beheersbare proporties.
Asha Gajadien-Bhagwat