De maatregelen die door de overheid worden ingevoerd, zullen een zwaar effect hebben op de veehouders. De Veehoudersbond is na goed overleg met de leden tot de conclusie gekomen dat opvangmiddelen nodig zijn zodat de sector het hoofd boven water kan houden. Voorzitter Mukesh Ramlagan zegt aan Dagblad Suriname dat de regering niet alleen de prijzen van elektriciteit, benzine en water verhoogt. ‘De regering moet ook ezelkarren laten importeren met vrije belastingstikkers. Dit is een grote strop voor de melkboeren. Aan de ene kant wordt aan de melkboeren SRD 1,60 betaald voor een liter melk, terwijl de vastgestelde prijs SRD 2,50 is. Bij slachtvee is het nog erger. Daar moet er ook naar worden gekeken, want vlees is even belangrijk als melk. Er moet slachtvee worden geïmporteerd voor de rasverbetering. Ons slachtstier van 4 jaar heeft een gewicht van 200 kilo, terwijl raszuiver slachtvee van 4 jaar een gewicht heeft van 800-900 kilo. Bij een gewicht van 200 kilo verdien je dagelijks zo een SRD 4. Dan zijn de vaste lasten, zoals benzine en arbeidsloon, nog niet afgetrokken. Bij schapen en geiten hebben wij ook hetzelfde probleem. Er moeten tractoren ter beschikking worden gesteld, zodat de boeren, die reserve grasland hebben, dit grasland kunnen onderhouden’, aldus de bondsvoorzitter.
De meeste gezinnen die actief zijn in de veeteelt bevinden zich volgens Ramlagan in Wanica, Saramacca, Coronie en Nickerie. In Nickerie moeten zaken volgens hem snel worden aangepakt. De Veehoudersbond wordt vaak vanuit Nickerie geconfronteerd met klachten van vee op de Stalwijde. De boeren klagen dat hun vee vaak verdwijnt of wegloopt. De Veehoudersbond wil dat er zo spoedig mogelijk grasprojecten komen. Stalwijde moet volgens de bondsvoorzitter gedeeltelijk tot een grasproject worden gemaakt. ‘De veeboeren moeten een stuk terrein krijgen om hun stal te bouwen. Dit zorgt voor een beter toezicht en onderhoud van hun vee. De veeboeren menen dat indien aan deze wensen invulling wordt gegeven, zij tenminste een redelijk bestaan eropna kunnen houden’, aldus Ramlagan.
Boeren zullen hoofd niet boven water kunnen houden
Volgens Ramlagan kan de overheid de Surinaamse samenleving tenminste garanderen dat zij keukenbereikbare melk en vlees normaal kan verkrijgen. ‘Als je de berekeningen met de verschillende verhogingen maakt en de situatie van de dieren bekijkt, houden wij ons hoofd nooit boven water als er geen goede opvang komt. Als het voor de melkboeren niet rendabel is om deze diensten te verlenen, zullen zij gewoon stoppen met het werk en bij de overheid solliciteren voor een baan’, aldus Ramlagan.
Kavish Ganesh