Op 28 augustus heeft Rahila Ramdjan-Goedar met succes haar afstudeerthesis “Het belang van duurzaam toeristische producten en diensten voor de Surinaamse economie” van de masteropleiding “Education and Research for Sustainable Development (Mersd)” verdedigd. In deze masterproef, wordt een onderzoek gedaan naar de kwaliteit en inhoud van kwalitatieve, goede en duurzame toeristische producten en diensten en kijken we naar de impact van het groeiend aanbod van toeristische producten en diensten voor Suriname. Naar aanleiding van het bovenstaande is de volgende centrale onderzoeksvraag geformuleerd: ‘Kan een groeiend aanbod van duurzame toeristische producten bijdragen tot een keuze voor Suriname als bestemming voor vrijetijdstoeristen en zakenreizigers?’.
Toerisme is één van ‘s werelds grootste en snelst groeiende multinationale economische activiteiten en kan bijgevolg een belangrijke bron van economisch voorspoed vormen. Aangezien toerisme van groot belang is voor de economie van Suriname, kan men veronderstellen dat duurzaamheid in deze sector zinvol is, kwalitatief goed en duurzaam ontwikkelde toerismeproducten spelen hierbij een belangrijke rol om tot een aanvaardbare graad van duurzame ontwikkeling te komen. In deze context wordt vaak gesproken over het belang van het verduurzamen van toerisme, waarbij het startsein werd gegeven voor uitvoering van de People, Planet en Profit (PPP)-gedachte, waarbij de publieke en de private sector in partnerschap de toeristische sector in Suriname tot ontwikkeling brengen (Stichting Toerisme Suriname, 2013).
Om te komen tot een volledige beoordeling van de ontwikkelingen in de toeristische sector is in deze thesis aandacht besteed aan twee groepen van toerisme, namelijk vrijetijdstoeristen en zakenreizigers.
Bij de onderzoeksopzet is gekozen voor een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Voor het kwalitatief onderzoek is er een onderzoek uitgevoerd in Suriname, waarbij er gebruik is gemaakt van semi gestructureerde interviews, die zijn afgenomen van geregistreerde touroperators bij Vereniging van Surinaamse Tour Operators (Vestor) als niet geregistreerde touroperators. De volgende fase betreft het empirisch kwantitatief onderzoek, waarbij toeristen zijn geënquêteerd die in Suriname bevinden via tourbedrijven, hotels en lodges. Dit is gedaan om inzicht te verkrijgen of de toeristische producten en diensten bij de behoeften van de toeristen aansluiten. Daarnaast is gekeken naar de wensen van de toeristen. Uit het onderzoek bleek dat door de touroperators invulling wordt gegeven aan de People, Planet en Profit gedachte echter blijkt in de praktijk dat de touroperators niet altijd in staat zijn alle drie aspecten over duurzaam toerisme in het toeristisch product/dienst mee te nemen. Hierbij wordt vaak het vierde P (Policy) achterwege gelaten. Bij het people aspect blijkt dat de actie stimulans vanuit de overheid en de diverse stakeholders in de toerisme branche in het verlengde van innovatief denken niet tot uiting komt. Bij het Planet aspect blijkt dat er weinig tot geen controle is op natuurreservaten door de desbetreffende instanties. Bij het zakentoerisme is gebleken dat er weinig zakenreizigers via de geïnterviewde touroperators ons land binnen komen. Eén van de redenen die is aangegeven is o.a. het feit dat de zakenreizigers via andere kanalen het land binnenkomen. Daarnaast blijkt dat de toeristische producten en diensten op het gebied van werk/zaken, goed aansluiten bij de behoefte van de zakenreizigers. Op het gebied van zakentoerisme geven zakenreizigers de volgende componenten prioriteit: goede accommodatie, goed transport en klantvriendelijke gidsen.
De samenstelling van duurzaam toerismeproducten bij de touroperators zijn niet aan de criteria verbonden waaraan duurzame toerisme producten moeten voldoen. De drie bouwstenen, te weten vervoer, verblijf en vermaak, waaruit een toeristisch product voornamelijk bestaat, worden niet altijd door touroperators in acht genomen bij het samenstellen van producten/diensten vanwege diverse redenen. Eén van de voornaamste redenen is de prijs gekoppeld aan het toeristisch product/dienst. De bovengenoemde componenten stuwen de prijzen van het toeristisch producten/diensten. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de concurrentie binnen de formele – en de informele sector.
Over het algemeen stellen toeristen hoge prioriteit aan de prijs/kwaliteit, omgeving, verblijfmogelijkheden, activiteiten en transport bij het kiezen van een toeristisch product. Uit het onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de geënquêteerde toeristen tevreden zijn met de aangeboden toerismeproducten en -diensten. In vergelijking met andere sectoren binnen de Surinaamse economie is de sector toerisme kleinschalig en beschikt over een zwakke structuur en matige kwaliteit van de aangeboden activiteiten en accommodaties. Suriname ondervindt problemen door tekortkomingen van een andere aard, één van de belangrijkste problemen voor het land is het gebrek aan toegankelijkheid: onvoldoende infrastructuur op de luchthaven en vliegverbindingen, alsook een onvoldoend wegennetwerk (dit heeft in het bijzonder betrekking op transport naar het binnenland). Het gebrek aan goed afvalbeheer en zwakke organisaties in deze sector doen afbreuk aan de standaarden voor betere kwaliteit.