‘De verhoging van de heffingen op de brandstofprijs heeft de kopzorgen van de rijstboeren nog groter gemaakt. De boeren worstelden al met een te lage opkoopprijs van padie. Deze ligt nu zelfs onder de SRD 30 per baal natte padie, terwijl de kostprijs tussen de SRD 55 en 60 ligt. Brandstof is een van de belangrijke componenten bij de productie van padie. Dus de kostprijs gaat hierdoor verder omhoog, terwijl de verkoopprijs blijft dalen.’ Dit legt Radjoe Bikharie uit. Hij is voorzitter van de pas opgerichte Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP).
Volgens Bikharie heeft de voorgenomen verhoging van ook nog de stroom- en watertarieven de zaak ingewikkelder gemaakt. ‘Naast het feit dat de rijstboeren padie produceren, zijn ze ook consumenten. Ze hadden het al zo moeilijk het hoofd boven water te houden, nu met de verhoging van vrijwel alle prijzen zullen ze nog harder getroffen worden.’ Volgens de BSP-voorzitter wacht zijn bond nu de oogstperiode af om actie te ondernemen. ‘Padie is een gewas dat je niet lang kan laten staan op het veld. Het moet zo snel mogelijk geoogst worden. Na de oogst zullen we kijken welke maatregelen de regering, in deze het ministerie van LVV, heeft getroffen om deze problemen van de rijstboeren op te vangen. Daarna zullen we ons stem laten horen.’
Door onder andere overvolle silo’s met padie van de vorige oogsten, is de prijs van natte padie deze oogst helemaal gedropt. ‘De Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) is bezig met het zoeken van nieuwe markten, zodat de grote voorraden verkocht kunnen worden. Ze zijn bezig met Haïti en Jamaica. De Petro Caribe-deal met Venezuela is bij een enkele lading export van padie gebleven.
Asha Gajadien-Bhagwat